Turcia: Erdogan reia ameninţarea privind deschiderea graniţelor spre Europa pentru refugiaţii sirieni

Turcia: Erdogan reia ameninţarea privind deschiderea graniţelor spre Europa pentru refugiaţii sirieni

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi-a reiterat sâmbătă ameninţarea din urmă cu două zile privind deschiderea graniţelor ţării spre Europa pentru refugiaţii sirieni, transmite dpa.

Există 'o nouă ameninţare migraţionistă' din regiunea siriană Idlib de-a lungul frontierei Turciei, a afirmat Erdogan, cerând Uniunii Europene să furnizeze asistenţă financiară suficientă.

'Fie veţi împărţi această povară, fie va trebui să deschidem porţile', a avertizat el, susţinând că Uniunea Europeană nu şi-a respectat integral angajamentul financiar.

UE a fost de acord în 2016 să furnizeze Ankarei un ajutor financiar de 6 miliarde de euro, în schimbul căruia Turcia să oprească trecerea migranţilor spre Europa.

Potrivit lui Erdogan, Turcia a cheltuit 40 miliarde de dolari pentru refugiaţii sirieni, în timp ce ajutorul UE a fost de doar 'circa 3 miliarde de euro'. 'Trebuie să ne facem noi mereu griji pentru asta? Să-i lăsăm pe ei să-şi facă griji de data asta', a spus preşedintele turc.

UE a furnizat deja 5,6 miliarde de euro Turciei, a precizat purtătoarea de cuvânt Natasha Bertraud joi, când preşedintele Erdogan a ameninţat cu deschiderea graniţelor.

Turcia şi Rusia au convenit în septembrie 2018 instituirea unei zone demilitarizate în regiunea Idlib, controlată în mare parte de opoziţie.

Guvernul a declanşat însă o ofensivă de anvergură împotriva rebelilor în aprilie, în urma căreia peste 570.000 de persoane s-au refugiat din Idlib.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Fugarul Rizea prezintă una dintre schemele prin care s-a devalizat România

2 Ce șanse mai sunt să fie amânate alegerile parlamentare din 6 decembrie / De ce a aruncat președintele pisica pe…

3 Trendul din sondaje: PNL începe să scadă, PSD, staționar / USR PLUS e pe creștere, Pro România se scufundă

4 Cine este „Barosanul”? România, într-un document al unei jurnaliste de investigații legat de afacerile dubioas…

5 Mulțumită, Firea anunță că 3,3 milioane lei dați de UE pentru batrânii din cămine sunt gestionați de Iftene, u…