Turcia: Erdogan reia ameninţarea privind deschiderea graniţelor spre Europa pentru refugiaţii sirieni

Turcia: Erdogan reia ameninţarea privind deschiderea graniţelor spre Europa pentru refugiaţii sirieni

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi-a reiterat sâmbătă ameninţarea din urmă cu două zile privind deschiderea graniţelor ţării spre Europa pentru refugiaţii sirieni, transmite dpa.

Există 'o nouă ameninţare migraţionistă' din regiunea siriană Idlib de-a lungul frontierei Turciei, a afirmat Erdogan, cerând Uniunii Europene să furnizeze asistenţă financiară suficientă.

'Fie veţi împărţi această povară, fie va trebui să deschidem porţile', a avertizat el, susţinând că Uniunea Europeană nu şi-a respectat integral angajamentul financiar.

UE a fost de acord în 2016 să furnizeze Ankarei un ajutor financiar de 6 miliarde de euro, în schimbul căruia Turcia să oprească trecerea migranţilor spre Europa.

Potrivit lui Erdogan, Turcia a cheltuit 40 miliarde de dolari pentru refugiaţii sirieni, în timp ce ajutorul UE a fost de doar 'circa 3 miliarde de euro'. 'Trebuie să ne facem noi mereu griji pentru asta? Să-i lăsăm pe ei să-şi facă griji de data asta', a spus preşedintele turc.

UE a furnizat deja 5,6 miliarde de euro Turciei, a precizat purtătoarea de cuvânt Natasha Bertraud joi, când preşedintele Erdogan a ameninţat cu deschiderea graniţelor.

Turcia şi Rusia au convenit în septembrie 2018 instituirea unei zone demilitarizate în regiunea Idlib, controlată în mare parte de opoziţie.

Guvernul a declanşat însă o ofensivă de anvergură împotriva rebelilor în aprilie, în urma căreia peste 570.000 de persoane s-au refugiat din Idlib.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Incident sexual între Gabriel Oprea și Kovesi? / Evenimentul ar fi avut loc în fostul birou al lui Ceaușescu de …

2 Val de vedete internate cu Covid la „Matei Balș”

3 „Mă simt mai bine” / Loredana Groza, postare din ambulanță

4 Citiți și voi ce manevre se fac pentru ca Leo de la Strehaia, fostul iubit al deputatei PSD Laura Vicol, să sc…

5 Citiți și voi ce avere are interlopul care i-a despicat capul cu sabia polițistului de la trupele speciale