Turcia: Fostul premier Ahmet Davutoglu şi-a dat demisia din partidul lui Erdogan

Fostul premier turc Ahmet Davutoglu a demisionat din Partidul Justiţie şi Dezvoltare (AKP), aflat la putere şi condus de preşedintele Recep Tayyip Erdogan, în urma unui apel al formaţiunii de la începutul lunii ca el să fie exclus, relatează DPA.

"Demisionăm din partidul nostru pe care l-am servit depunând mari eforturi mulţi ani", a declarat Davutoglu presei în capitala Ankara.

El a fost însoţit în gestul său de foştii membri AKP Selcuk Ozdag, Abdullah Basci şi Ayhan Sefer Ustun, pe care formaţiunea intenţiona de asemenea să îi expulzeze.

AKP i-a trimis pe cei patru în faţa unei comisii de disciplină la 3 septembrie pentru a fi expulzaţi, conform agenţiei naţionale de ştiri Anadolu.

Era o "responsabilitatea istorică" să construim "o nouă mişcare politică şi să pornim pe o nouă cale", a mai declarat Davutoglu.

Nu se mai poate lucra sub actuala administraţie AKP, care etichetează orice critică în cadrul partidului drept "trădare", a spus fostul premier.

AKP s-a îndepărtat acum de "valorile sale fondatoare", a mai afirmat Davutoglu, făcând referire la o "clică" despre care spune că deţine controlul asupra partidului.

Demisia lui Davutoglu este o lovitură pentru AKP, în legătură cu care media speculase deja că partidul lui Erdogan ar putea fi afectat de diviziuni şi de plecarea unor membri care să formeze noi partide în urma reculului de la alegerile locale din martie.

Unii dintre membrii influenţi, printre care fostul ministru al economiei şi fost vicepremier Ali Babacan şi fostul preşedinte Abdullah Gül, ar pregăti lansarea unui partid.

Babacan şi-a dat demisia din AKP în iulie, invocând o ruptură între valorile sale şi cele ale partidului şi nevoia pentru "o nouă viziune". AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ / Cattani de România lovește din nou! Dosar penal la DNA în cazul achiziției de măști medicale de la …

2 Mafie pe față! / Mandatul de arestare în lipsă emis pe numele lui Iorgulescu Jr. a fost anulat pe motiv de viciu…

3 Guvernul Orban a hotărât: Urmează o perioadă de sacrificii uriaşe pentru toată lumea, cu excepţia bugetarilor

4 Milițianul Neluțu, care a infectat zeci de persoane la spitalul Gerota din Capitală, a fost externat pe ascuns…

5 Cei „12 apostoli” ai dezinformării despre coronavirus au ajuns și în România

recomandări

Te ia DNA: Chiru Cristian Florin

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Trucurile astea cu cărți sfidează gravitația