Turcia: Garda prezidențială va fi dizolvată (prim-ministru)

Turcia: Garda prezidențială va fi dizolvată (prim-ministru)

Autoritățile turce vor dizolva garda prezidențială după ce au arestat aproape 300 de membri ai acesteia în urma puciului eșuat, a anunțat sâmbătă prim-ministrul Binali Yildirim, informează AFP și Reuters.

"Nu va mai fi nicio gardă prezidențială, ea nu are niciun motiv să existe, nu avem nevoie", a declarat Yildirim la canalul A Haber. Cel puțin 283 de membri ai gărzii prezidențiale — un regiment ce numără 2.500 de oameni — au fost arestați după puciul eșuat, amintește France Presse.

Membri ai acestei unități au făcut parte dintr-un grup ce a intrat în clădirile televiziunii publice TRT în timpul tentativei de lovitură de stat săptămâna trecută, a declarat Yildirim. Acest grup a forțat o prezentatoare să citească o declarație ce proclama legea marțială și introducerea restricțiilor de circulație.

Prim-ministrul a adăugat că 13.002 persoane au fost arestate după lovitura de stat eșuată, printre care 1.329 de polițiști, 8.831 soldați, 2.100 de judecători și procurori și 689 "civili".

El a adăugat că 5.837 de persoane au fost plasate în detenție, inclusiv 3.718 soldați și 123 de generali.

Turcia nu intenționează să extindă starea de urgență după o perioadă de trei luni în urma loviturii de stat eșuate, dar va face acest lucru dacă este necesar, a precizat sâmbătă prim-ministrul Binali Yildirim, notează Reuters.
   
"Scopul nostru este că nu ar trebui prelungită dar dacă este nevoie, poate fi desigur prelungită", a declarat el într-un interviu la postul de televiziune ATV.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Noul” PNL / Trei foști miniștri din Guvernele Dragnea și un ministru din Guvernul Ponta candidează din partea …

2 Birchall, cu colții în jugulara lui Streinu-Cercel: Se pare că imunitatea parlamentară bate imunitatea medical…

3 De asta i-o fi pus Firea directori? / Semnați dom’le că dacă era vreun dosar la DNA știam, că-s prieten cu Călin…

4 Sensurile giratorii din România versus cele din Anglia. „Englezii habar n-au cum se fac banii“

5 PSD continuă linia infracțională / Avocata lui Dragomir, implantată de cuplul Vasilescu-Manda în fruntea listei …