Turcia: Împlinirea a 563 de ani de la cucerirea Constantinopolului, sărbătorită cu mare pompă

Turcia: Împlinirea a 563 de ani de la cucerirea Constantinopolului, sărbătorită cu mare pompă

Turcii sărbătoresc duminică la Istanbul și în întreaga țară, cu enorme mijloace pirotehnice, cea de a 563-a aniversare a cuceririi fostei capitale bizantine, relatează AFP și DPA.

În întreaga Turcie au fost organizate evenimente pentru a sărbători cucerirea, în 1453, a Constantinopolului de către sultanul otoman Mahomed al II-lea, supranumit "Cuceritorul", dar cele mai spectaculoase au fost cele organizate în orașul însuși, numit astăzi Istanbul.

Demonstrații ale forțelor aeriene turce, un foc de artificii gigant, prezentarea unei hărți 3D a orașului cum era la 1453, un concert susținut de o orchestră militară formată din 563 de muzicieni, sunt numai câteva dintre evenimentele prevăzute în program.

În jur de un milion de vizitatori erau așteptați seara de organizatori în cartierul Yenikapi, în Cornul de Aur, unde un important dispozitiv de securitate a fost desfășurat, în contextul în care Turcia a fost zguduită în acest an de mai multe atentate atribuite grupării Stat Islamic sau rebelilor kurzi.

Un submarin, o fregată, cinci elicoptere, 9.000 de polițiști, printre care 40 de lunetiști, și zeci de câini au fost mobilizați la Istanbul, a informat agenția de presă Anadolu, care îl citează pe șeful poliției din Istanbul.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan și prim-ministrul Binali Yildirim sunt și ei așteptați la evenimente.

Potrivit DPA, zeci de mii de turci au ieșit deja pe străzi la Istanbul pentru a participa la evenimente.

De la venirea la putere a Partidului justiției și dezvoltării (AKP) în 2002, autoritățile turce au înmulțit referirile la trecutul imperial al țării. La apogeul său, Sublima Poartă a deținut un teritoriu care se întindea de la porțile Vienei la Golful Aden.

În acest an guvernul a mediatizat puternic manifestările derulate cu acest prilej, folosindu-se de imagini cu sultanul Mahomed al II-lea și cu președintele Recep Tayyip Erdogan.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Șeful Armatei Ucrainei se dă cocoș: Putem distruge şapte tancuri ruseşti în 36 de secunde

2 Un colier uman?

3 O polițistă s-a împușcat în cap, în wc-ul unei gări din Mehedinți

4 De citit ce spune generalul Wesley K. Clark...

5 VIDEO Macron, cu ochii pe Rareș Bogdan după cererea sa privind România