Turcia: Împlinirea a 563 de ani de la cucerirea Constantinopolului, sărbătorită cu mare pompă

Turcii sărbătoresc duminică la Istanbul și în întreaga țară, cu enorme mijloace pirotehnice, cea de a 563-a aniversare a cuceririi fostei capitale bizantine, relatează AFP și DPA.

În întreaga Turcie au fost organizate evenimente pentru a sărbători cucerirea, în 1453, a Constantinopolului de către sultanul otoman Mahomed al II-lea, supranumit "Cuceritorul", dar cele mai spectaculoase au fost cele organizate în orașul însuși, numit astăzi Istanbul.

Demonstrații ale forțelor aeriene turce, un foc de artificii gigant, prezentarea unei hărți 3D a orașului cum era la 1453, un concert susținut de o orchestră militară formată din 563 de muzicieni, sunt numai câteva dintre evenimentele prevăzute în program.

În jur de un milion de vizitatori erau așteptați seara de organizatori în cartierul Yenikapi, în Cornul de Aur, unde un important dispozitiv de securitate a fost desfășurat, în contextul în care Turcia a fost zguduită în acest an de mai multe atentate atribuite grupării Stat Islamic sau rebelilor kurzi.

Un submarin, o fregată, cinci elicoptere, 9.000 de polițiști, printre care 40 de lunetiști, și zeci de câini au fost mobilizați la Istanbul, a informat agenția de presă Anadolu, care îl citează pe șeful poliției din Istanbul.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan și prim-ministrul Binali Yildirim sunt și ei așteptați la evenimente.

Potrivit DPA, zeci de mii de turci au ieșit deja pe străzi la Istanbul pentru a participa la evenimente.

De la venirea la putere a Partidului justiției și dezvoltării (AKP) în 2002, autoritățile turce au înmulțit referirile la trecutul imperial al țării. La apogeul său, Sublima Poartă a deținut un teritoriu care se întindea de la porțile Vienei la Golful Aden.

În acest an guvernul a mediatizat puternic manifestările derulate cu acest prilej, folosindu-se de imagini cu sultanul Mahomed al II-lea și cu președintele Recep Tayyip Erdogan.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Fraților, ăsta pute a Securitate de nu poți sta lângă el! Deține, foarte probabil, cel mai năucitor CV din Rom…

2 Categoria „valori” / Viața spectaculoasă a interlopilor din clanul Duduianu: mașini de lux, petreceri cu maneliș…

3 Răsturnare de situație! Principalul suspect în cazul uciderii lui Emi Pian este un tânăr de 26 de ani fără caz…

4 VIDEO Ce a cântat Florin Salam la priveghiul lui Emi Pian și de ce a fost amendat / Prostul de Vela s-a dus la p…

5 Uite de ce a fugit în Dubai! DIICOT i-a pus sechestru lui Cristi Burci, patronul Adevărul și Prima TV