Turcia insistă pentru reluarea acordului asupra cerealelor ucrainene

Turcia insistă pentru reluarea acordului asupra cerealelor ucrainene

Ankara nu vede „o altă soluţie” decât acordul asupra cerealelor negociat anterior cu Rusia, a declarat vineri șeful diplomației turce, Hakan Fidan, respingând o posibilă rută alternativă.

Hakan Fidan în vizită la Kiev FOTO EPA-EFE

„Ştim că se caută alte rute, dar nu vedem nicio soluţie alternativă la acordul iniţial din cauza riscurilor”, a declaratministrul turc de Externe în cadrul unei vizite la Kiev.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care l-a primit pe şeful diplomaţie turce, a salutat întâlnirea cu acesta, catalogând-o drept „importantă”.

„Am vorbit despre situaţia creată de atacurile mârşave ale Rusiei asupra exporturilor de cereale din regiunea Mării Negre”, a spus Zelenski pe Telegram.

Acuzând Moscova de atacuri „calculate” ce vizează să „provoace crize în diferite părţi ale lumii”, liderul de la Kiev a mai spus că doreşte „restabilirea securităţii pas cu pas” cu ajutorul Turciei.

Moscova, care denunţă obstacole în calea propriilor exporturi de cereale din cauza sancţiunilor occidentale, a desfăşurat în ultimele săptămâni mai multe atacuri asupra infrastructurii portuare din sudul Ucrainei, inclusiv la Dunăre, lângă granița cu România.

Ucraina caută parteneri pentru a-şi spori exporturile, inclusiv pe Marea Neagră, unde recent a provocat Moscova cu transportul unui cargou sub pavilionul Hong Kongului, care nu a fost atacat de Rusia, în pofida ameninţării sale, notează Reuters, potrivit Agerpres .

Kievul a efectuat, de asemenea, mai multe atacuri asupra navelor ruseşti în Marea Neagră, inclusiv asupra unui petrolier şi, la rândul său, a ameninţat navele care se îndreptau spre porturile ruseşti şi cele ocupate de Moscova.

Potrivit premierului Denîs Şmîhal, oficialii ucraineni au discutat, de asemenea, cu ministrul turc despre cooperarea economică şi „viitoarea reconstrucţie a Ucrainei”.

„Aşteptăm cu nerăbdare finalizarea tuturor procedurilor pentru intrarea în vigoare a unui acord de liber schimb cât mai curând posibil”, a spus premierul ucrainean pe Telegram.

Turcia acţionează de mult timp ca mediator între Rusia și Ucraina. Sub egida sa şi a ONU a fost încheiat acordul privind exportul de cereale ucrainene, care a fost abandonat de către Rusia la 17 iulie, dar relaţiile cu Moscova au devenit tensionate după ce Ankara i-a predat Ucrainei pe comandanţii regimentului ultranaţionalist Azov.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat