Turcia intenționează să desființeze înaltele curți militare prin schimbarea Constituției

Turcia intenționează să desființeze înaltele curți militare prin schimbarea Constituției

Turcia intenționează să desființeze înaltele curți militare prin modificarea Constituției, a declarat vineri un parlamentar de vârf al partidului de guvernământ AKP, ca parte a eforturilor guvernului de a întări controlul civil asupra forțelor armate și a sistemului judiciar după lovitura de stat eșuată de la 15 iulie.

Reformele vor avea de asemenea ca scop unificarea tuturor înaltele instanțe din Turcia sub o singură instituție, a afirmat, într-un interviu pentru Reuters, Ahmet Iyimaya, președintele Comisiei Juridice din Parlament. Proiectul nu va include și măsuri controversate precum introducerea unei președinții executive, a mai spus el.

Președintele Recep Tayyip Erdogan îl acuză pe clericul Fethullah Gulen, autoexilat în SUA, de organizarea puciului, în care au fost ucise circa 240 de persoane. El a inițiat măsuri de represiune împotriva adepților lui Gulen din sistemul judiciar, din armată și din restul administrației pentru presupuse legături cu tentativa de lovitură de stat.

"Măsurile de curățare a sistemului judiciar de membrii care și-au vândut sufletele grupării teroriste guleniste au fost o obligație", a spus Iyimaya. "Vom lua măsuri pentru a uni înaltele curți într-una singură. După aceasta, înalta curte militară și curtea militară administrativă vor fi de asemenea desființate", a mai declarat el.

Instanțele militare au jurisdicție în privința inculpării soldaților. Înaltele instanțe militare sunt, de fapt, curți de apel pentru aceste cazuri.

Revizuirea sistemului judiciar vine după modificările fără precedent în structura armatei, care includ închiderea academiilor militare, trecerea armatei sub controlul deplin al Ministerului Apărării și eliminarea din posturi a peste 3.000 de militari.

Premierul Binali Yildirim a anunțat luna trecută planuri de schimbare a Constituției, profitând de ceea ce el a numit terenul comun între partidele politice după tentativa de puci.

"Cred că schimbările constituționale pot fi făcute în august, înaintea începerii vacanței parlamentare", a precizat Iyimaya.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 De citit! / Cinci motive pentru care litoralul românesc trebuie evitat cu orice preţ

2 „Ciorba a devenit un fel de caviar” / Turiștii, revoltați de prețurile care au explodat în Mamaia

3 Răsturnare de situație! Oana Mizil, agresată de Vanghelie din cauza acestui dobitoc?

4 Așa o fi?

5 Rozătoarele României