Turcia îşi va continua operaţiunea în Siria ''cu sau fără susţinerea lumii'' (preşedinţie)

Turcia a anunţat marţi că-şi va continua operaţiunea militară în nordul Siriei "cu sau fără susţinerea" lumii şi denunţă "târgul murdar" încheiat între forţele kurde şi regimul de la Damasc, relatează AFP.

"Vom continua să luptăm cu toate grupurile teroriste, inclusiv DAESH (acronim arab pentru gruparea Statul Islamic - n.r.), fie că lumea acceptă sau nu să ne susţină", a declarat pentru AFP directorul de comunicare al preşedinţiei turce, Fahrettin Altun.

El a acuzat miliţiile kurde YPG, pe care Turcia încearcă să le dezrădăcineze din zonele pe care le controlează în nord-estul Siriei, "au vizat deliberat civili la frontieră, inclusiv jurnalişti, înainte de a încheia un târg murdar cu regimul Assad".

Forţele regimului Bashar al-Assad au început să se desfăşoare marţi în anumite sectoare din nordul Siriei pe care nu le controlau, în urma unui acord cu autorităţile kurde vizând limitarea ofensivei turce.

Deşi considerate "teroriste" de Ankara, miliţiile YPG sunt aliate ale Occidentului în lupta împotriva jihadiştilor SI, de unde şi condamnarea internaţională provocată de ofensiva turcă.

Fahrettin Altun a afirmat că Ankara şi Washingtonul "sunt de acord asupra necesităţii de a combate şi împiedica revitalizarea DAESH", dar acuză precedenta administraţie americană a lui Barack Obama că a "subcontractat" această luptă unei "organizaţii teroriste", în speţă YPG.

Aceste declaraţii au loc a doua zi după un avertisment ferm al preşedintelui Donald Trump, care a cerut Turciei să pună capăt operaţiunii sale militare lansate pe 9 octombrie şi a anunţat o serie de sancţiuni.

Secretarul american al apărării Mark Esper a denunţat şi el dur luni ofensiva militară turcă "inacceptabilă", estimând că ea a dus la "la eliberarea a numeroşi deţinuţi periculoşi" din rândul SI.

Altun a acuzat "responsabili americani" că răspândesc informaţii false privind situaţia din nordul Siriei şi că "ascund crimele comise de filialele siriene ale PKK".

"Nu este un secret că cariera a numeroşi responsabili americani, militari şi civili, depinde de perpetuarea ameninţării DAESH în Siria", a adăugat el.AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Mesajul unui învățător bistrițean care l-a cunoscut pe președinte acum 20 de ani

2 Proasta s-a căcat în urnă! Dăncilă s-a referit la românii din diaspora folosind apelativul „ăștia”

3 ALERTĂ Proasta s-a pișat pe covor! Dăncilă a refuzat să răspundă în engleză la întrebarea unui jurnalist formu…

4 Concluzia? Iohannis-Dăncilă, scorul etapei! PSD, încă un eșec în drumul spre retrogradare!

5 Comentariul și concluziile lui Sebastian Lăzăroiu după ieșirile televizate ale celor doi candidați

recomandări

Te ia DNA: Gabriel Oprea

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

10+ Fotografii nepublicate din arhiva National Geographic