Turcia: Liderul kurd Abdullah Ocalan, autorizat să-și vadă familia - o premieră în ultimii doi ani

Turcia: Liderul kurd Abdullah Ocalan, autorizat să-și vadă familia - o premieră în ultimii doi ani

Turcia a autorizat familia lui Abdullah Ocalan, șeful rebeliunii kurde, aflat în închisoare, să-l viziteze cu prilejul Eid al-Adha, sărbătoarea sacrificiului la musulmani care începe săptămâna viitoare, o premieră pentru apropiații liderului kurd pe care rudele nu l-au mai văzut de doi ani, a informat sâmbătă agenția de presă turcă Anadolu, citată de AFP.

"Cu prilejul sărbătorii sacrificiului, Abdullah Ocalan, liderul organizației teroriste PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan — n.r.), aflat în închisoare la Imrali, va fi autorizat să primească vizita familiei sale", scrie Anadolu, care menționează că autorizația îl vizează și pe fratele lui Ocalan, Mehmet. Potrivit mai multor publicații turce, familia lui Ocalan nu a mai primit permisiunea de a-l vedea pe liderul kurd din 6 octombrie 2014.

Deținut din 1999 pe insula-închisoare Imrali, situată în sudul Mării Marmara,Ocalan nu a putut fi vizitat de avocații săi din momentul ruperii acordului de încetare a focului între PKK și forțele de securitate turce, în urmă cu un an. Ultimele persoane care l-au vizitat sunt membrii unei delegații a Comitetului european pentru prevenirea torturii, în aprilie 2016.

Decizia autorităților turce vine la câteva zile după ce aproape 50 de militanți pentru cauza kurdă, inclusiv deputați, au început o grevă a foamei la Diyarbakir, oraș cu majoritate kurdă în sud-estul Turciei, pentru a protesta față de lipsa de informații privitoare la Ocalan.

Arestat în Kenya în 1999, fondatorul istoric al PKK, Abdullah Ocalan, a fost condamnat la moarte în Turcia, pedeapsa capitală fiindu-i comutată în detenție pe viață.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Noi amănunte picante

2 Și ăsta a fost pilos? / „Tatăl meu avea o funcție politică destul de importantă”

3 Protestul arestatului Dide capătă sens / A sunat din pușcărie pentru a face publică poveste unui IT-ist care s-a…

4 Așa o fi?

5 S-a întâmplat în Germania!