Turcia nu va lăsa orașul sirian Azaz să cadă în mâinile kurzilor (Davutoglu)

Turcia nu va lăsa orașul sirian Azaz să cadă în mâinile kurzilor (Davutoglu)

Turcia nu va permite ca orașul sirian Azaz, situat în apropiere de frontiera turcă, să cadă în mâinile forțelor kurde, ținta artileriei turce din ultimele trei zile, a declarat luni premierul turc Ahmet Davutoglu, citat de AFP. 'Nu vom lăsa Azaz să cadă. YPG (Unitățile de Protecție a Poporului, milițiile kurde) nu sunt autorizate să avanseze spre vest de Eufrat și la est de (cantonul) Afrin', a declarat Davutoglu jurnaliștilor în avionul care îl transporta într-o vizită în Ucraina.

Între altele, el i-a somat pe combatanții kurzi din Siria să se retragă de pe aeroportul militar din Minnigh, pe care aceștia îl controlează de săptămâna trecută, în timp ce avansează spre localitatea Azaz (provincia Alep), situată la mai puțin de 10 km de granița cu Turcia.

'Ei (luptătorii kurzi) trebuie să se retragă de pe acest aeroport. În caz contrar, vom face acest aerodrom inutilizabil', a avertizat șeful guvernului turc, citat de postul de televiziune NTV. 'YPG este în mod clar, la ora actuală, un pion în voința de expansiune a Rusiei în Siria', a apreciat de asemenea Davutoglu.

Pentru a treia zi consecutiv, artileria turcă a bombardat luni dinspre frontiera Turciei poziții ale YPG în Siria, ca represalii, potrivit Ankarei, la tirurile venind dinspre teritoriul sirian.

De mai multe luni, guvernul turc a avertizat Partidul Uniunii Democratice (PYD) și brațul său armat YPG în legătură cu orice fel de încercare de a se instala definitiv la vest de fluviul Eufrat.

Ministrul turc al apărării, Ismet Yilmaz, a dezmințit luni acuzațiile regimului de la Damasc potrivit căruia armata turcă ar fi trimis trupe pe teritoriul sirian și a reiterat că Turcia nu intenționează să facă acest lucru.

Șeful diplomației de la Ankara, Mevlüt Cavusoglu, avertizase sâmbătă că Turcia și Arabia Saudită ar putea să desfășoare o intervenție terestră împotriva grupării jihadiste Statului Islamic pe teritoriul sirian, amintește AFP.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...