Turcia: Operațiune a poliției pentru arestarea a 70 de ofițeri militari acuzați de legături cu predicatorul Gulen

Turcia: Operațiune a poliției pentru arestarea a 70 de ofițeri militari acuzați de legături cu predicatorul Gulen

Poliția turcă a lansat marți o operațiune pentru arestarea a 70 de ofițeri militari acuzați de legături cu predicatorul islamic stabilit în Statele Unite Fethullah Gulen, pe care autoritățile turce îl fac responsabil că a orchestrat lovitura de stat eșuată de anul trecut, a anunțat agenția privată de presă Dogan, citată de Reuters.

Operațiunile care îi vizează pe susținătorii clericului Fethullah Gulen continuă zilnic de 15 luni după puciul eșuat. Gulen a negat implicarea. Numai în ultima săptămână, în jur de 800 de persoane au fost reținute pentru pretinse legături cu clericul.

Printre cei vizați în raidurile poliției, concentrate în orașul Konya din centrul Turciei dar lansate simultan în șapte provincii, sunt doi colonei, șapte căpitani și 36 de locotenenți, potrivit Dogan.

Șaizeci și doi de suspecți făceau parte din forțele aeriene, unii dintre ei piloți, a adăugat agenția turcă. Poliția efectuează percheziții la locuințele și locurile lor de muncă.

Mai mult de 50.000 de persoane au fost încarcerate în așteptarea procesului pentru legături cu Gulen, în timp ce alte 150.000 au fost concediate sau suspendate de la locurile de muncă din sectorul public și privat după tentativa de lovitură de stat din 15 iulie 2016, în care au fost uciși 250 de oameni.

Unii dintre aliații occidentali ai Turciei și grupuri pentru drepturile omului și-au exprimat îngrijorarea că guvernul folosește investigațiile privind lovitura de stat drept pretext pentru a elimina disidența.

Ankara susține că doar asemenea măsuri ar neutraliza amenințarea reprezentată de rețeaua lui Gulen, despre care afirmă că s-a infiltrat în instituții precum armata, sistemul judiciar și școli.

O escaladare accentuată a tensiunilor dintre Turcia și Statele Unite în această săptămână a fost declanșată de arestarea unui angajat turc al consulatului SUA la Istanbul, acuzat de Ankara de legături cu Gulen.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…