Turcia: Parchetul cere închisoare pe viaţă împotriva a opt inculpaţi în legătură cu asasinarea ambasadorului rus în 2016

Turcia: Parchetul cere închisoare pe viaţă împotriva a opt inculpaţi în legătură cu asasinarea ambasadorului rus în 2016

Parchetul de la Ankara a cerut joi pedepse cu închisoare pe viaţă împotriva a opt persoane inculpate în legătură cu asasinarea ambasadorului rus în Turcia în 2016, a relatat agenţia Anadolu, preluată de dpa.

Ambasadorul rus Andrei Karlov a fost împuşcat mortal de un poliţist aflat în afara serviciului, în ziua de 19 decembrie 2016, la inaugurarea unei expoziţii la Ankara.

Agresorul a strigat sloganuri islamiste şi a denunţat implicarea Rusiei în conflictul sirian, înainte de a fi omorât de poliţişti.

Împotriva a cinci inculpaţi se cer pedepse multiple cu închisoare pe viaţă cu circumstanţe agravante, fără posibilitate de eliberare condiţionată, pentru 'tentativă de răsturnare a ordinii constituţionale' şi omor cu premeditare.

Separat, pentru alţi trei se cer sentinţe cu închisoare pe viaţă cu circumstanţe agravante.

Aceasta este cea mai aspră pedeapsă prevăzută de legislaţia penală din Turcia după abolirea sentinţei capitale în 2002.

În total, în acest proces sunt judecaţi 28 de suspecţi, dintre care nouă în absenţă, printre care şi Fethullah Gulen, clericul islamist autoexilat în SUA.

Potrivit Anadolu, rechizitoriul îi acuză pe suspecţi, printre altele, de apartenenţă la o organizaţie teroristă.

Conform procurorilor, prin asasinarea ambasadorului Karlov, Gulen şi reţeaua sa, acuzaţi de Ankara de tentativa de puci din 2016, au încercat să aducă atingere relaţiilor dintre Ankara şi Moscova. Gulen neagă orice implicare în tentativa de puci.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 „Sacoșa cu 2,5 milioane de euro era pentru Elena Udrea”

3 Tun de 400 de milioane de euro! / Cui au dat liberalii licențele pentru nămolul de la Techirghiol și sarea de la…

4 Ce urmează? Liniște și o guvernare liberală

5 „Femeile care vor să facă sex să poarte la job un cerculeț verde pe rever” / Controversă provocată de George Bu…