Turcia: Politicianul pro-kurd Selahattin Demirtas, condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare

Turcia: Politicianul pro-kurd Selahattin Demirtas, condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare

Un proeminent politician pro-kurd din Turcia a fost condamnat luni de un tribunal turc la trei ani şi jumătate de închisoare pentru ''insultă'' adusă preşedintelui Erdogan, a anunţat agenţia de ştiri Anadolu, informează dpa.

Selahattin Demirtas, fostul co-preşedinte al formaţiunii de opoziţie Partidul Democratic al Popoarelor (HDP), s-a aflat în arest preventiv din noiembrie 2016, sub mai multe acuzaţii legate de terorism.

Demirtas a participat la audieri printr-un video-link şi a criticat verdictul împotriva lui pentru insultă adusă preşedintelui Recep Tayyip Erdogan şi premierului Ahmet Davutoglu în 2015, potrivit Anadolu.

Organizaţii internaţionale pentru apărarea drepturilor omului susţin că Demirtas şi alţi politicieni pro-kurzi sunt vizaţi din cauza opoziţiei lor politice faţă de Erdogan.

Presiunile au crescut împotriva HDP, al treilea cel mai important partid din Turcia, după ce un procuror a trimis un act de acuzare la Curtea Constituţională turcă prin care cere declanşarea unui proces în vederea interzicerii HDP pentru presupuse legături cu terorismul şi excluderii a peste 600 de membri ai săi din viaţa politică.

În aceeaşi zi, parlamentul Turciei i-a retras mandatul parlamentarului HDP Omer Faruk Gergerlioglu, după lectura oficială în hemiciclu a unei condamnări în justiţie. În 2018, acesta a fost condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare pentru "propagandă teroristă", după ce a distribuit pe reţelele de socializare un articol privind posibile convorbiri între Ankara şi Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Guvernul turc acuză HDP - partid politic legal - de legături cu PKK, desemnat grupare teroristă.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) cere de mai multă vreme eliberarea imediată a lui Demirtas. Selahattin Demirtas a fost ţinut în arest în timpul referendumului crucial din 2017 asupra extinderii prerogativelor şi al alegerilor prezidenţiale din 2018 - în care candida împotriva lui Erdogan - pentru a sufoca pluralismul şi a limita dezbaterea politică, a subliniat CEDO. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Schimbarea importantă făcută de Loteria Română în Săptămâna Mare

2 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

3 VIDEO Cea mai mare afacere a Securității / „Era o adevărată fabrică de bani. Nu știu dacă mai era cineva în România acelor ani care să câștige atât de m…

4 VIDEO Ce a căutat Piedone la Istanbul?

5 S-a dat „liber la Rusia”? / „Sunt deja țări care au furnizat Ucrainei aceste arme fără condiții”