Turcia: Preşedintele Erdogan l-a demis pe şeful Oficiul de statistică după publicarea inflaţiei

Turcia: Preşedintele Erdogan l-a demis pe şeful Oficiul de statistică după publicarea inflaţiei

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, l-a demis pe şeful agenţiei naţionale de statistică, potrivit unui decret publicat sâmbătă, după publicarea datelor anuale ale inflaţiei, notează AFP.

Şeful Oficiului naţional de statistică, Sait Erdal Dincer, a fost criticat după ce la începutul lunii ianuarie a publicat date care plasau rata anuală a inflaţiei la 36,1%, cel mai ridicat nivel din ultimii 19 ani.

Opoziţia a declarat că cifra a fost subestimată, spunând că creşterea reală a costului vieţii a fost de cel puţin două ori mai mare.

Preşedintele Erdogan nu a explicat decizia sa de a-l numi pe Erhan Cetinkaya, fostul vicepreşedinte al autorităţii de reglementare bancară din Turcia, în postul de nou şef al biroului statisticii de stat.

Inflaţia a crescut la peste 36% pe un an în decembrie în Turcia, un record din septembrie 2002, din cauza prăbuşirii lirei turceşti.

Dar preşedintele Erdogan, aflat într-o poziţie inconfortabilă cu 18 luni înainte de alegerile prezidenţiale, continuă să-şi apere alegerile.

Creşterea preţurilor de consum, de peste şapte ori mai mare decât ţinta iniţială a guvernului, la 13,58% numai pentru decembrie, se explică prin devalorizarea cu aproape 45% a lirei turceşti faţă de dolar într-un an, în ciuda măsurilor de urgenţă anunţate de şeful statului la mijlocul lunii decembrie.

Conştient de pagubele cauzate nu numai economiei, ci şi cotei sale de încredere, Erdogan a promis la începutul lui ianuarie că "va reduce inflaţia la o singură cifră cât mai curând posibil".

Pentru că aceste date fac obiectul unei bătălii politice acerbe: opoziţia şi o parte a populaţiei acuză Oficiul naţional de statistică (Tüik) că subestimează cu bună ştiinţă creşterea preţurilor, alimentată de politica economică a preşedintelui care a determinat banca centrală turcă să reducă sistematic rata dobânzilor în ultimele luni.

Pe de altă parte, preşedintele Erdogan l-a numit pe fostul viceprim-ministru Bekir Bozdag ca noul ministru al justiţiei, pentru a înlocui membrul veteran al partidului la putere Abdulhamit Gul. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina