Turcia: Recep Tayyip Erdogan o asigură pe Angela Merkel că Turcia doreşte să deschidă o nouă pagină în relaţia cu UE

Turcia: Recep Tayyip Erdogan o asigură pe Angela Merkel că Turcia doreşte să deschidă o nouă pagină în relaţia cu UE

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a dat asigurări vineri cancelarului german Angela Merkel că doreşte să deschidă o "nouă pagină" în relaţia cu Uniunea Europeană, informează AFP.

În cadrul unei conferinţe video cu Angela Merkel,"preşedintele Erdogan a spus că Turcia vrea să deschidă o nouă pagină în relaţiile sale cu UE şi a mulţumit cancelarului pentru contribuţiile sale constructive şi eforturile în favoarea relaţiilor Turcia-UE", potrivit unui comunicat de presă al preşedinţiei turce.

"Există o nouă fereastră de oportunitate" pentru a consolida relaţiile Turcia-UE, dar unele ţări încearcă să "creeze o criză" pentru a perturba această "agendă pozitivă", se arată în comunicatul care nu menţionează numele acestor ţări.

Liderii UE, reuniţi săptămâna trecută la Bruxelles, au decis să impună sancţiuni ţintite Turciei pentru "acţiunile şi provocările sale unilaterale" în apele Mediteranei de Est, bogate în zăcăminte de gaze şi unde Ankara contestă delimitarea frontierelor maritime prin efectuarea de lucrări de explorare.

Relaţiile Turciei cu Grecia şi Cipru, dar şi cu Franţa, traversează de luni de zile o perioadă dificilă.

Afirmând că rolul Turciei este unul "constructiv", preşedintele Erdogan a acuzat Grecia că refuză să negocieze.

El a cerut, de asemenea, revizuirea acordului încheiat în 2016 între UE şi Turcia privind migranţii, revizuire care ar fi, în opinia sa, "cheia unei agende pozitive cu Europa".
Acest acord a fost încheiat în urma crizei migraţiei din 2015, odată cu sosirea a peste un milion de refugiaţi în Europa.

Turcia a acceptat atunci revenirea pe teritoriul său a tuturor noilor migranţi sosiţi în insulele greceşti, inclusiv a solicitanţilor de azil precum sirienii care fugeau de războiul de acasă, în schimbul plăţii unui ajutor de şase miliarde de euro destinat îmbunătăţirii condiţiilor de viaţă a celor 3.6 milioane de refugiaţi pe care îi găzduieşte.

Din acel moment, Ankara a fost acuzată în mod regulat că şantajează ţările europene invocând chestiunea migranţilor.

Uniunea Europeană a terminat joi de alocat Turciei întreaga sumă promisă de şase miliarde de euro. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...