Turcia: Renumărarea voturilor la Istanbul, parţial efectuată; principalul candidat al opoziţiei este în continuare pe primul loc

Turcia: Renumărarea voturilor la Istanbul, parţial efectuată; principalul candidat al opoziţiei este în continuare pe primul loc

Candidatul principalului partid de opoziţie din Turcia pentru primăria oraşului Istanbul, Ekrem Imamoglu (CHP), a afirmat joi că renumărarea voturilor alegerilor locale de duminică a fost parţial efectuată şi diferenţa dintre el şi candidatul partidului de guvernământ AKP, Binali Yildirim, rămâne de aproximativ 20.000 de voturi, relatează agenţia Reuters.

Rezultatele iniţiale ale alegerilor arătau că Partidul Republican al Poporului (CHP) a obţinut la mustaţă controlul celor două mari oraşe ale Turciei - Istanbul şi capitala Ankara -, spre neşansa Partidului Justiţie şi Dezvoltare (AKP), formaţiunea preşedintelui Tayyip Recep Erdogan.

La Istanbul, Imamoglu şi Yidirim, fost prim-ministru, au afirmat amândoi luni că Imamoglu are un avans de circa 20.000 de voturi, o diferenţă mică într-un oraş cu circa 15 milioane de locuitori.

Cu toate acestea, AKP a exprimat obiecţii la rezultatele alegerilor din toate districtele Istanbulului şi Ankarei, spunând că rezultatele au fost influenţate de voturile invalidate şi de neregulile din alegeri.

Miercuri, Înaltul comitet electoral al Turciei (YSK) a decis în favoarea renumărării voturilor în 18 din cele 39 de districte ale Istanbulului, în timp ce AKP afirma că diferenţa scade pe măsură ce continuă procesul de numărare.

Adresându-se reporterilor în districtul Gungoren al Istanbulului joi, Imamoglu a afirmat că numărarea voturilor s-a încheiat în nouă sau zece districte, şi a făcut apel la YSK să-şi respecte reglementările în cursul procesului de numărare.

''Rezultatele nu se vor schimba. Timpul trece şi Istanbulul aşteaptă serviciile, astfel că noi vrem să ne apucăm de treabă cât mai curând. Sper că aceasta se rezolvă cât mai repede'', a declarat Imamoglu.

La Ankara, YSK a ordonat renumărarea voturilor în 11 districte, după ce AKP a avut obiecţii la rezultatele iniţiale, care indicau că Mansur Yavas, candidatul opoziţiei, l-a devansat pe candidatul AKP, Mehmet Oshaseki, fost ministru, cu aproape 4 % din voturi.

Dacă rezultatele iniţiale se confirmă, CHP va obţine controlul bugetelor municipale cu o valoare totală estimată de 32,6 miliarde de lire (5,79 miliarde de dolari) pentru 2019 la Istanbul, centrul comercial al Turciei, şi la Ankara.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Planeta sexuală Moldova / Agresoarea avea un cârnat pe care a încercat să-l introducă în vaginul femeii

2 Mariana Moculescu s-a pozat aproape goală, într-o poziție sexuală! Cică e bonus pentru fani....

3  Vlăduța Lupău, știți, aia despre care a întrebat Florin Călinescu ce a întrebat...

4 „Iubiți români, iubiți străini, nu conta, amanți să fie…” / Femeia asta e nimfomană?

5 „Nu va mai reveni pe teren”