Turcia susține că a respins o propunere de a furniza Ucrainei un sistem antiaerian S-400 cumpărat de la ruși

Turcia susține că a respins o propunere de a furniza Ucrainei un sistem antiaerian S-400 cumpărat de la ruși

Turcia susține că a refuzat o propunere a Statelor Unite de a furniza Ucrainei un sistem de apărare antirachetă de tip S-400 cumpărat de la Rusia.

Sistemul S-400 FOTO EPA-EFE

„Statele Unite ne-au cerut să trimitem S-400 în Ucraina, dar noi am spus nu”, a declarat ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu, citat de agenția de presă Anadolu.

Cavusoglu a catalogat această propunere drept inacceptabilă, întrucât, în opinia sa, încalcă suvernitatea Turciei.

Potrivit unor surse Reuters, în februarie, Washingtonul a cerut neoficial Turciei să transfere un sistem de apărare antiaeriană S-400 în Ucraina pentru a ajuta ţara să lupte cu avioanele ruseşti.

Problema ar fi fost discutată şi la începutul lunii martie, în timpul vizitei la Ankara a secretarului de stat adjunct al SUA, Wendy Sherman.

Decizia Turciei de a achiziționa sisteme S-400 a provocat tensiuni între Washington și Ankara. Washingtonul a cerut în repetate rânduri Ankarei să scape de acest sistem incompatibil cu NATO, însă Ankara a refuzat sub motivul că va dispune de el în mod autonom. Acest lucru făcut ca Washingtonul să suspende participarea Turciei la programul american de luptă F-35 şi să impună sancţiuni ţării.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante