Turcia testează sistemele de rachete ruseşti S-400, în pofida ameninţărilor americane (presă)

Turcia testează sistemele de rachete ruseşti S-400, în pofida ameninţărilor americane (presă)

Turcia va începe luni testarea sistemelor ruseşti de apărare antiaeriană, în pofida apelurilor repetate din partea Washingtonului de a nu le activa pentru că în caz contrar riscă sancţiuni, informează presa turcă, citată de AFP şi Reuters.

Guvernoratul Ankarei a indicat duminică, într-un comunicat, că avioane militare, între care F-16, vor survola Capitala luni şi marţi "la altitudine mică şi mare" în cadrul "testării unui proiect de sistem de apărare antiariană", fără alte precizări.

Dar cotidianul proguvernamental turc Milliyet şi postul de televiziune CNN Turk au relatat luni că aceste zboruri vizează în realitate testarea radarelor din componenţa bateriilor S-400, un sistem rusesc de apărare antiaeriană şi antirachetă, achiziţionat de Ankara spre nemulţumirea partenerilor săi din NATO.

Achiziţionarea de către Turcia a acestui sistem de apărare aeriană rusă este un subiect important de tensiune între Ankara şi Washington. Problema a fost evocată în timpul întâlnirii de la mijlocul lunii noiembrie la Washington între preşedinţii turc şi american Recep Tayyip Erdogan, respectiv Donald Trump.

Washingtonul apreciază că S-400 nu sunt compatibile cu dispozitivele NATO, alianţă din care Turcia face parte.

SUA afirmă, între altele, că achiziţionarea acestui sistem de către Ankara, a cărui livrare a început în iulie, pune în pericol secretele tehnologice ale F-35, un avion de vânătoare invizibil american (cu tehnologie stealth).

Turcia a comandat peste 100 de astfel de aparate, iar industria sa de apărare a investit sume importante în acest program, însă Statele Unite au decis excluderea sa din programul respectiv după livrarea primelor S-400.

Turcia riscă sancţiuni pentru achiziţionarea S-400, dar, în octombrie, un responsabil american afirmase că Ankara ar putea scăpa dacă ar alege să nu activeze sistemele antiaeriene ruseşti.

Liderii turci au reiterat în ultimele săptămâni că S-400 vor fi utilizate. AGERPRES/ (AS-autor: Lilia Traci; editor: Florin Ştefan, editor online: Adrian Dădârlat)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Zvon...

2 „Am fantasme sexuale cu ea. Îți vine s-o iei și s-o pui acolo pe masă!"

3 Așa o fi?

4 S-ar putea să nu mintă! / Dragnea spune că Ordonanța 13 a fost ideea lui Marian Neacşu și a lui Marcel Ciolacu

5 Dialog ireal între o pacientă de 80 de ani și medic: „Nu mă vaccinez, am auzit la televizor că rămân sterilă”