Turcia trimite noi tancuri în nordul Siriei

Turcia trimite noi tancuri în nordul Siriei

Turcia a trimis sâmbătă șase noi tancuri în Siria unde rebelii susținuți de Ankara continuă operațiunea de deminare în orașul Jarablus, preluat în această săptămână de la gruparea jihadistă Stat Islamic (SI), relatează AFP.

Armata turcă a lansat miercuri operațiunea "Scutul Eufratului" pe teritoriul sirian vizând îndepărtarea SI din zonă și contracararea avansării milițiilor kurde, care intenționează să formeze un coridor lung de-a lungul graniței.

Un fotoreporter al AFP a declarat că a auzit explozii sporadice în momentul în care rebelii susținuți de Ankara au intervenit pentru a dezamorsa explozibilii lăsați de combatanți ai SI la Jarablus. Potrivit Anadolu, rebelii au distrus explozibili, 20 de bombe fiind dezamorsate numai într-o singură zi, vineri.

Cele șase tancuri turcești au intrat pe teritoiul sirian sâmbătă dimineața prin satul Karkamis, la granița turcă.

Potrivit cotidianului Hurriyet, Turcia are de acum 50 de tancuri și 380 de soldați în Siria după trei zile de operațiune.

Forțele armate turce au primit ordin de "a lovi imediat" în caz de orice mișcare a Unităților de Apărare a Poporului (YPG) spre Jarablus, menționează cotidianul turc.

Ankara consideră Partidul Uniunii Democratice (PYD) al kurzilor sirieni, principala miliție kurdă din Siria, și aripa sa militară, YPG, ambele provenite din PKK, drept organizații 'teroriste' care intenționează să creeze o regiune autonomă în Siria.

Operațiunea, intitulată ''Scutul Eufratului'', a fost lansată în noaptea de marți spre miercuri de către armata turcă, susținută de către forțele coaliției internaționale antijihadiste, cu avioane de luptă și forțe speciale, în scopul de a alunga gruparea Stat Islamic (SI) din localitatea Jarablus, situată în apropiere de frontiera Turciei cu Siria.

AGERPRES/( AS — editor: Violeta Gheorghe, editor online: Gabriela Badea)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO NGAD, avionul hibrid de luptă invizibil de generația a 6-a. Zboară în escadrilă de drone

2 VIDEO „Dihăniile” HIMARS au „vizitat” un mare depozit de echipamente militare rusești. Nimic n-a rămas

3 VIDEO Priviți, un rus și-a împușcat comandantul, la un birou de înrolare din Siberia!

4 Putin a fugit din Moscova imediat după ce a decretat mobilizarea. Trei surse confirmă locul în care „s-a retras“ președintele rus

5 Bursa de la Moscova s-a prăbușit! Este la cel mai scăzut nivel de la începutul ofensivei din Ucraina