Turcia: Un procuror vrea închisoare pe viaţă pentru un angajat turc al consulatului american

Turcia: Un procuror vrea închisoare pe viaţă pentru un angajat turc al consulatului american

Un procuror turc cere o pedeapsă cu închisoarea pe viaţă împotriva unui angajat turc al consulatului american de la Istanbul, pe care îl acuză de spionaj şi a cărui arestare a creat tensiuni în relaţiile dintre Ankara şi Washington, a relatat duminică presa turcă, citată de AFP.

Procurorul îl acuză pe acest angajat consular, Metin Topuz, în special că a colectat informaţii "în scopuri de spionaj politic sau militar" şi că "a încercat să răstoarne republica", potrivit cotidianului proguvernamental Hürriyet şi televiziunii de stat TRT.

În actul de acuzare pe care l-a pregătit şi care va fi trimis unui tribunal în zilele următoare, procurorul Istanbulului cere condamnarea lui Metin Topuz la o pedeapsă de închisoare pe viaţă, conform mass-media turce.

Topuz a fost arestat şi apoi închis în octombrie 2017, fiind suspectat de autorităţile turce de legături cu mişcarea predicatorului Fethullah Gülen, ţinta predilectă a Ankarei, care îl acuză că a pus la cale tentativa de lovitură de stat din 2016.

Plasarea sa în detenţie a provocat o criză diplomatică între Turcia şi SUA, care au suspendat, reciproc, timp de mai multe luni, majoritatea serviciilor de emitere de vize.

Acest episod a contribuit la amplificarea tensiunilor în relaţiile dintre cele două ţări, deja afectate de diferende privind dosarul sirian şi cererea Turciei, până acum fără succes, ca SUA să îl extrădeze pe Gülen.

Predicatorul, care s-a exilat în SUA de circa 20 de ani, neagă categoric orice legătură cu puciul eşuat din 2016.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 Scandalul banilor furați de securiști ia amploare / Dezvăluirile istoricului Mădălin Hodor

3 Așa arată podul care va lega Ardealul de Oltenia

4 Cum își amenințau victimele interlopii Kiss și Gumi / Amănunte terifiante

5 Ăsta a fost șef SIE? / Cu un picioruș în groapă, Meleșcanu face valuri în paharul cu apă...