Turcia va căuta alternative la avioanele cu reacţie F-35 dacă SUA vor refuza să i le vândă (Erdogan)

Turcia va căuta alternative la avioanele cu reacţie F-35 dacă SUA vor refuza să i le vândă (Erdogan)

Turcia va căuta alţi furnizori în cazul în care Statele Unite nu-i vor vinde avioane de luptă F-35, a declarat vineri preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, citat de dpa.

'Nu ne daţi F-35s? Foarte bine, scuzaţi-ne, dar în acest caz vom lua măsuri în această privinţă... ne vom adresa altora', a afirmat Erdogan în faţa unor reprezentanţi ai formaţiunii sale, Partidul Justiţie şi Dezvoltare (AKP), la Ankara.

Washingtonul a anunţat săptămâna trecută că se vede nevoit să excludă Turcia - ţară aliată NATO - din programul de avioane F-35 ca răspuns la achiziţionarea de către Turcia a sistemului rusesc de apărare sol-aer S-400.

Statele Unite consideră S-400 drept o ameninţare, afirmând că ar putea compromite capabilităţile F-35 stealth. SUA au ameninţat Ankara cu sancţiuni.

Erdogan a declarat vineri că niciun fel de ameninţare sau sancţiuni nu vor împiedica Turcia să-şi satisfacă nevoile în materie de apărare, adăugând că S-400 vor deveni operaţionale în 2020.

Secretarul de stat american Mike Pompeo ceruse joi Turciei să nu pună în funcţiune sistemul de rachete rusesc chiar dacă l-a achiziţionat.

'Ar putea urma mai multe sancţiuni, dar, sincer, ceea ce ne-ar plăcea, este ca S-400 să nu devină operaţional', a spus Pompeo, ale cărui declaraţii sunt citate de Bloomberg TV.

Pe fondul ameninţărilor SUA că nu vor mai vinde F-35 Turciei, conglomeratul militaro-industrial rusesc Rostec a anunţat recent că Rusia este dispusă să livreze Turciei avionul de luptă rusesc Su-35 în schimb.

Flota aeriană turcă este compusă din avioane F-4E şi F-16s de fabricaţie americană, primul tip de avion urmând să iasă din funcţiune anul viitor.

Turcia se aşteaptă ca SUA 'să acţioneze raţional', a spus Erdogan, adăugând că guvernul său va reconsidera achiziţionarea de avioane avansate Boeing din SUA.

Ankara a semnat un acord pentru achiziţionarea a 100 de avioane Boeing de nouă generaţie din SUA şi a primit unul deja, a spus Erdogan, remarcând: 'Dacă lucrurile continuă aşa, va trebui să regândim şi această problemă'.

Turcia şi SUA au dezacorduri într-un număr de dosare, inclusiv politicile lor faţă de Siria. Cei doi aliaţi au eşuat în discuţiile purtate la Ankara săptămâna aceasta asupra creării unei aşa-numitei 'zone de securitate' în nordul Siriei, care să separe frontiera turcă de combatanţii kurzi susţinuţi de Washington , dar consideraţi drept 'terorişti' de partea turcă.

Ministrul turc de externe Mevlüt Cavusoglu a afirmat miercuri că propunerile făcute de SUA pe acest subiect nu sunt 'satisfăcătoare', conform AFP.

'Oricare ar fi rezultatul discuţiilor cu Statele Unite privind crearea unei zone de securitate la frontiera siriană, suntem hotărâţi să distrugem coridorul terorist la est de Eufrat', a insistat preşedintele Erdogan vineri.AGERPRES/ (AS-autor: Lilia Traci; editor: Mariana Ionescu, editor online: Anda Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa o fi?

4 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

5 VIDEO București 2024...