Turcia/Franţa: Erdogan depune plângere în instanţă, după ce săptămânalul francez Le Point l-a numit 'exterminator'

Turcia/Franţa: Erdogan depune plângere în instanţă, după ce săptămânalul francez Le Point l-a numit 'exterminator'

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a depus vineri plângere într-o instanţă din Turcia împotriva directorului săptămânalului francez Le Point, pentru că pe prima pagină din ultimul său număr este numit 'exterminatorul' kurzilor în Siria, potrivit AFP.

Hüseyin Aydin, avocatul lui Erdogan, a depus o plângere la Biroul procurorului general din Ankara pentru 'insultarea şefului statului', a informat agenţia de presă Anadolu.

Această plângere, care denunţă o atingere la 'onoarea şi demnitatea' preşedintelui turc, îi vizează pe directorul săptămânalului, Etienne Gernelle, precum şi pe redactorul-şef al rubricii 'Internaţional', Romain Gubert.

Prima pagină din Le Point, în care Erdogan este acuzat de 'purificare etnică' împotriva kurzilor în Siria în cadrul unei ofensive lansate în nord-estul acestei ţări la 9 octombrie, a provocat furia guvernului turc.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui turc, Ibrahim Kalin, a reacţionat virulent pe Twitter într-o referire la 'Franţa, care a colonizat numeroase ţări africane şi care a masacrat mii de persoane şi a practicat comerţul cu sclavi'.

Turcia reproşează cu regularitate ţărilor şi media occidentale că prezintă operaţiunea sa în Siria drept un 'război împotriva kurzilor'.

Ankara susţine că ofensiva sa, suspendată de săptămâna trecută, vizează doar miliţia Unităţile pentru protecţia poporului (YPG), calificată drept 'teroristă' de Turcia, dar susţinută de ţările occidentale în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic.

Nu este prima oară când Le Point suscită indignarea liderilor turci. Anul trecut, săptămânalul îl numise 'dictator' pe Erdogan, suscitând o avalanşă de proteste la Ankara.

Turcia este cu regularitate acuzată de organizaţiile neguvernamentale că încalcă libertatea presei şi libertatea de exprimare.

De la alegerea lui Erdogan în funcţia de preşedinte în 2014, mai multe mii de persoane au fost urmărite penal în Turcia pentru 'insulte la adresa şefului statului'. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...