Turcia/referendum: Mii de persoane au contestat, la Istanbul, rezultatul votului

Cel puțin 2.000 de persoane au coborât luni seară pe străzile Istanbulului pentru a contesta rezultatul referendumului privind extinderea prerogativelor președintelui Recep Tayyip Erdogan, victorios în ajun cu o scurtă majoritate, relatează AFP.

"Împreună împotriva fascismului", au scandat vreo 2.000 de persoane care au defilat pe străzile cartierului Kadikoy, pe malul asiatic al Istanbulului, îndreptându-se spre sediul Înaltului Consiliu Electoral (YSK). Aproape o mie de persoane s-au adunat în același timp la Besiktas, pe malul european, un alt cartier profund laic și anti-Erdogan al metropolei turce.

Rezultatul scrutinului, câștigat cu 51,4% din voturi, a fost imediat contestat de principalele două partide ale opoziției, CHP (social-democrat) și HDP (prokurd), care au denunțat "manipulări" în timpul scrutinului, făcând cunoscută intenția lor de a cere renumărarea voturilor.

În cauză, decizia YSK de a considera valabile buletinele fără ștampila oficială a autorităților electorale. Opoziția consideră că este o manevră ce a făcut posibilă o serie de fraude.

La Besiktas, manifestanții au agitat pancarte pe care se putea citi "Noi avem dreptate, 'nu' va câștiga".

În cursul defilării ei au scandat "nu s-a terminat cu 'nu'" și "'nu' a câștigat", sloganuri care circulă masiv pe rețelele sociale.

Pe străzile pe unde au trecut manifestanții, oamenii au ieșit la ferestrele apartamentelor, lovind în cratițe cu obiecte de bucătărie, în semn de solidaritate.

Poliția a rămas în general discretă în cursul acestor manifestații, avertizând împotriva folosirii unor sloganuri injurioase.

Alte manifestații de același fel, mai reduse numeric, au avut loc peste tot în Turcia. Mass-media locale au informat că 13 persoane au fost arestate la Antalya, oraș din sudul țării.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Ce nerușinare! Dăncilă, către participanţii la o întrunire electorală: „Spuneţi-le la toţi că trebuie să ne lu…

2 Așa arată soția premierului desemnat

3 PSD e Mafia! Guvernul vrea s-o trimită consul la Salonic pe deputata PSD Andreea Cosma, condamnată în primă in…

4 Ipoteză incredibilă! Viorica Dăncilă ar fi cea pe care paznicii de la Casa Albă au confundat-o cu Floricica Da…

5 Înregistrări Newsweek România: Candidata lui Voiculescu amenință plângând că va ieși din campanie / Colaboratori…

recomandări

Te ia DNA: Chirica Daniel Claudiu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cele mai înduioșătoare poze cu animăluțe pe care le-ai văzut