Turist român, arestat în Grecia după ce a luat două fragmente de marmură de pe Acropole

Turist român, arestat în Grecia după ce a luat două fragmente de marmură de pe Acropole

Un turist român în vârstă de 36 de ani a fost arestat ân Grecia, după ce ar fi încercat să fure două fragmente de marmură de pe Acropole. Turistul le-a declarat polițiștilor că nu știa că este ilegal să ia pietrele, care, a spus el, erau deja „rupte” de pe monument.

Poarta Propilee - Acropole, vizitată intens de turiști FOTO Daciana Stoica

Bărbatul în vârstă de 36 de ani a fost observat de un paznic care l-a văzut punând mâinile pe o secțiune a Propylaea într-un mod care i s-a părut suspect. Paznicul l-a abordat pe bărbat și a confirmat că acesta luase două fragmente de marmură de pe monumentul de o valoare inestimabilă.

Presupusul hoț a fost acuzat de furt și va fi probabil urmărit penal în conformitate cu legea elenă privind antichitățile, care stipulează că toate obiectele și proprietățile culturale antice aparțin statului.

El urmează să se prezinte miercuri în fața procurorilor locali, ca parte a procedurii standard pentru astfel de infracțiuni, potrivit Proto Thema .

Măsuri pentru limitarea numărului de turiști

În speranța de a conserva situl antic - care primește până la 23.000 de vizitatori pe zi - oficialii greci au început să ia măsuri pentru a limita numărul de turiști care pot vizita, potrivit New York Post .

Implementate pentru prima dată în septembrie, aceste măsuri au inclus admiterea oamenilor în sit în intervale orare de la 8 dimineața la 20.00.

Incidentul de la Acropole nu a fost nici pe departe primul caz al unui turist ce distruge repere istorice de o valoare inestimabilă, în această vară.

Chiar săptămâna trecută, un turist irlandez beat a spart s tatuia unui leu din fața Bursei de Valori din Bruxelles, în Belgia, în timp ce încerca să se urce pe ea.

Statuia tocmai trecuse printr-o renovare de 150 de milioane de dolari, care a durat trei ani, iar pagubele provocate de turist ar trebui să coste aproximativ 19.000 de dolari.

Mai multe cazuri asemănătoare

În iunie, un bărbat a fost surprins scrijelind numele său și al iubitei sale pe Colosseum din Roma. Cu câteva zile înainte, în Florența, Italia, un turist s-a urcat pe Fântâna lui Neptun pentru o fotografie și a rupt o bucată din statuia din secolul al XVI-lea.

Se așteaptă ca reparațiile pentru aceste daune să depășească 5.000 de dolari.

Tot în luna iunie, un turist zâmbitor a dat startul sezonului estival scrijelind numele său și al iubitei sale pe peretele Colosseumului din Roma.

Bărbatul respectiv, Ivan Dimitrov, un antrenor de fitness în vârstă de 27 de ani, născut în Bulgaria și stabilit în Anglia, a declarat ulterior că nu știa cât de vechi este monumentul.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”