Turkmenistanul a inaugurat cu mare fast oraşul Arkadag, care se vrea „smart” şi „ecofriendly”

Turkmenistanul a inaugurat cu mare fast oraşul Arkadag, care se vrea „smart” şi „ecofriendly”

Turkmenistanul a inaugurat cu mare pompă, joi dimineaţă, oraşul Arkadag, care se vrea „smart" şi „ecofriendly", într-o ţară în care imensele resurse de gaz reprezintă unul dintre principalele avantaje ale vieţii de zi cu zi a turkmenilor, potrivit Agerpres.

Inaugurarea oraşului Arkadag. FOTO Profimedia

Situat la circa 30 km sud-vest de capitala Aşgabat, noul oraş, care se întinde pe o suprafaţă de peste 1.000 de hectare și a cărui construcţie a început în 2019, a fost inaugurat cu prilejul celei de a 66-a aniversări a fostului preşedinte Gurbangulî Berdîmuhamedov , care poartă titlul de erou-protector sau „arkadag", în limba turkmenă, şi care nu a fost prezent la eveniment.

Monument dedicat calului favorit al fostului președinte

Influenţa fostului preşedinte, care s-a retras în 2022 şi a fost înlocuit în funcţie de fiul său Serdar Berdîmuhamedov, s-a simţit încă din primul moment al zilei de joi, când a fost inaugurat în Arkadag un monument dedicat calului său favorit, „Akhan", intrat în urmă cu câţiva ani în Cartea Recordurilor pentru cea mai lungă distanţă parcursă pe picioarele din spate.

Inaugurarea monumentului s-a făcut la prima oră a dimineţii cu urale, dansuri, lansări de baloane şi o tăiere de panglică de către preşedintele Serdar Berdîmuhamedov.

Calul favorit al tatălui său a dat tonul spectacolului şi paradei la care au fost prezente cele mai importante oficialităţi ale ţării.

La paradă au luat parte mii de oameni, cei mai mulţi îmbrăcaţi în costume tradiţionale, dar şi militari, poliţişti, pompieri şi sportivi, inclusiv câteva care alegorice pe care la loc de cinste se afla portretul actualului preşedinte, care au trecut prin faţa tribunei oficiale.

La paradă au fost aduse și primele două maşini electrice produse de Turcia, care au fost dăruite preşedintelui Berdîmuhamedov de către omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, iar acesta le-a donat mai departe autorităţilor din noul oraş.

Primul oraş „smart" din Turkmenistan

Conceput pentru o populaţie de 70.000 de locuitori, Arkadag ar trebui să fie primul oraş „smart" din Turkmenistan, cu transport electric ecofriendly, parcări inteligente, panouri solare şi turbine eoliene.

Potrivit autorităţilor, clădirile de locuit din Arkadag, din care au fost construite deja 250, sunt acoperite cu materiale care pot ajuta la reglarea temperaturii în funcţie de sezon. Inovaţie cu atât mai necesară cu cât în timpul verii, chiar dacă noul oraş a fost construit la poalele munţilor, temperatura trece de 40 de grade Celsius la orele amiezii.

Economomii la electricitate

Toate locuințele ar trebui să dispună de tehnologii „smart", care să le permită să creeze un mediu locuibil confortabil şi să economisească electricitate.

Numai că economia de electricitate nu pare să reprezinte o preocupare nici pentru turkmenii de rând, nici pentru autorităţile publice, în condiţiile în care imensele resurse de gaz ale ţării permit inclusiv producţia de electricitate ieftină. În capitala Aşgabat numeroase clădiri, parcuri şi drumuri sunt luminate pe toată durata nopţii, inclusiv cu diferite efecte de culoare.

Arkadag are deja 25 de clădiri administrative, inclusiv pentru stimularea afacerilor, infrastructură de transport şi comunicaţii, care, potrivit autorităților, ar urma să creeze joburi noi şi să rezolve problema şomajului în rândul populaţiei.

În acelaşi timp, Arkadag îşi propune să fie un model de comunicaţii de mare viteză, care ar urma să dispună de 20 de sisteme de comunicaţii 3G care transmit şi recepţionează şi 20 de sisteme celulare de comunicaţii 4G (LTE).

Mai mult, Arkadag ar trebui să aibă un sistem inteligent de supraveghere video 24 de ore din 24, menit atât să asigure siguranţa clădirilor rezidenţiale, instituţiilor şi drumurilor, cât şi monitorizarea consumului de apă potabilă sau gaze naturale.

Ce urmează

Autorităţile vor să introducă în oraş numărul unic 112, cu un call center care va funcţiona non-stop şi la care localnicii să poată suna pentru orice fel de urgenţe.

Oraşul a costat în prima fază 3,3 miliarde de dolari, iar în a doua fază, în care vor fi construite inclusiv complexe industriale de procesare a materiilor prime, ar urma să fie mai fie cheltuite cel puţin 1,5 miliarde de dolari.

Potrivit autorităților, investiția a fost realizată cu resurse locale.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat