Tusk către Trump: Preţuiţi-vă mai mult aliaţii, că nu aveţi prea mulţi

Tusk către Trump: Preţuiţi-vă mai mult aliaţii, că nu aveţi prea mulţi

SUA ar trebui să preţuiască Europa ca pe cel mai apropiat aliat al său, a afirmat marţi preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, care i-a cerut preşedintelui american Donald Trump să înceteze cu mustrările la adresa aliaţilor din NATO în legătură cu nivelul cheltuielilor militare, insistând că Europa cheltuieşte mult mai mult pentru apărare decât Rusia, relatează dpa, Reuters şi AFP.

"Dragă America, preţuieşte-ţi aliaţii, la urma urmei nu ai atât de mulţi'', a spus Tusk, fost premier polonez, după semnarea unui acord de cooperare între Uniunea Europeană şi Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord. ''Şi dragă Europa, cheltuieşte mai mult pentru apărarea ta pentru că toată lumea se aşteaptă ca un aliat să fie bine pregătit şi echipat (...) Banii sunt importanţi, dar solidaritatea reală ar trebui să fie mult mai importantă'', a afirmat Tusk, potrivit unei declaraţii pentru presă.

Tusk a încercat, de asemenea, să respingă argumentul potrivit căruia doar SUA protejează Europa, menţionând că Europa a fost prima care a răspuns la scară largă atunci când SUA au fost atacate pe 11 septembrie 2001 şi a pierdut 870 soldaţi în războiul din Afganistan.

"Stimate domnule preşedinte, vă rog să vă amintiţi de acest lucru mâine (miercuri - n.r.) când ne întâlnim la summitul NATO, dar mai ales când vă întâlniţi cu preşedintele rus Vladimir Putin la Helsinki. Merită întotdeauna să ştii cine este prietenul tău strategic şi cine reprezintă o problemă strategică", a spus Tusk.

Cu o zi înainte de participarea la summitul NATO de la Bruxelles, preşedintele american Donald Trump a criticat din nou luni ţările aliate, reluându-şi solicitarea ca acestea să îşi majoreze cheltuielile militare. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria