Tusk denunță caracterul "politic" al convocării sale la parchetul polonez și se arată îngrijorat față de viitorul Poloniei în UE

Tusk denunță caracterul "politic" al convocării sale la parchetul polonez și se arată îngrijorat față de viitorul Poloniei în UE

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a denunțat joi "caracterul politic" al convocării sale, la ieșirea de la audierea la parchetul din Varșovia, unde a fost interogat în calitate de martor într-o investigație asupra prăbușirii avionului prezidențial polonez în 2010 în Rusia, relatează AFP. Totodată, el a exprimat o puternică îngrijorare față de viitorul Poloniei în UE.

"Întregul context face ca acest caz să aibă un caracter politic", a declarat Tusk în finalul audierii sale care a durat peste opt ore.

Președintele partidului conservator Lege și Justiție (PiS), Jaroslaw Kaczynski, atribuie liberalilor din tabăra lui Tusk responsabilitatea morală pentru moartea fratelui său geamăn, șeful statului Lech Kaczynski, care și-a pierdut viața în catastrofa aviatică de lângă Smolensk, în vestul Rusiei, împreună cu alte 95 de persoane.

Tusk a declarat că "nu are nicio îndoială că, pentru puterea actuală, justiția urmează să servească drept instrument în lupta împotriva adversarilor, opoziției sau a persoanelor care nu-i plac".

"Nu are de ce să-mi fie frică, președintele (PiS Jaroslaw) Kaczynski nu mă va speria. Indiferent de încrâncenarea cu care m-ar ataca", a lansat Tusk în fața presei.

Procurorii îl convocaseră pe Tusk "în cadrul anchetei privind neglijențe ale funcționarilor statului" în cursul autopsierilor victimelor catastrofei.

În cursul dimineții, liderul PiS a încercat să-l intimideze pe fostul premier polonez."Are de ce să-i fie frică", a declarat Kaczynski pentru site-ul ultracatolic radiomaryja.pl, fără alte precizări.

La rândul său, Donald Tusk și-a exprimat o puternică îngrijorare față de viitorul Poloniei în UE, care "se prezintă sub forma unui mare semn de întrebare. Înțeleg emoțiile polonezilor, care sunt îngrijorați atât pentru tribunale, cât și pentru viitorul Poloniei în UE."

"Resimt aceasta ca un preambul la un anunț potrivit căruia UE nu este necesară Poloniei și viceversa și, în opinia mea, acest moment ar fi unul dintre cele mai periculoase din istoria noastră. Mă tem că suntem mai aproape ca oricând de acest moment", a adăugat el.

O serie de legi care reformează justiția, adoptate de PiS, au provocat manifestații imense în toată Polonia la sfârșitul lunii iulie. Opoziția estimează că ele ar subordona sistemul judiciar puterii politice, cea a PiS, partid majoritar în ambele camere ale parlamentului.

Președintele Andrzej Duda s-a opus prin veto la două dintre ele, estimând că reformele respective — subordonând justiția puterii politice — confereau prea multă putere procurorului general, care este și ministru al justiției.

Comisia Europeană a lansat sâmbătă o procedură de infringement împotriva Poloniei ca urmare a publicării în Jurnalul oficial a Legii asupra organizării jurisdicțiilor de drept comun. Executivul european a dat termen o lună Poloniei pentru a răspunde scrisorii sale de punere în cauză.

Donald Tusk fusese audiat deja în aprilie ca martor într-o anchetă care viza doi foști șefi ai contraspionajului militar cărora li se reproșa că și-ar fi "depășit competențele" colaborând cu serviciul de informații rus FSB după catastrofa de la Smolensk.

În urmă cu 15 zile, într-un discurs rostit în parlament, liderul conservator i-a acuzat pe deputații opoziției că l-ar fi "distrus, asasinat" pe fratele său geamăn Lech Kaczynski.

Interpelat de jurnaliști în fața intrării parchetului, Donald Tusk a estimat că "ceea ce a spus Jaroslaw Kaczynski în parlament, în acest paroxism de mânie și furie arată clar care sunt intențiile" în legătură cu convocarea sa.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren