Twitter a închis mii de conturi legate de statele chinez, rus şi turc

Twitter a închis mii de conturi legate de statele chinez, rus şi turc

Compania Twitter a anunţat vineri închiderea mai multor zeci de mii de conturi legate de statele chinez, rus şi turc, şi utilizate în scopul propagandei şi dezinformării, informează AFP.

Reţeaua socială a precizat că a dezactivat "un nucleu" de 23.750 de conturi legate de China şi distribuite de alte circa 150.000 de conturi ce serveau drept "amplificatori". De asemenea, Twitter a închis 7.340 de conturi legate de Turcia şi 1.152 de conturi legate de Rusia.

Toate aceste conturi au fost închise, însă conţinutul lor a fost salvat pe o bază de date în scop de cercetare ştiinţifică, a precizat Twitter.

Gigantul american a explicat că reţeaua de conturi chineză a fost descoperită cu ajutorul unor instrumente puse în funcţiune în august anul trecut pentru a şterge conturile legate de Beijing în timpul manifestaţiilor pro-democraţie din Hong Kong.

Această reţea publica tweet-uri, în principalul în chineză şi probabil destinate diasporei, "ce difuzau teorii geopolitice favorabile Partidului Comunist Chinez, susţinând în acelaşi timp teorii înşelătoare asupra dinamicii politice în Hong Kong", a explicat Twitter într-o notă de analiză.

Aceste mii de conturi au servit de asemenea pentru promovarea opiniilor Beijingului în ceea ce priveşte lupta împotriva coronavirusului, apoi privind manifestaţiile antirasiste din SUA, a informat grupul de reflecţie australian ASPI, care a analizat fluxul de tweet-uri.

"În timp ce Partidul Comunist Chinez nu autorizează poporul chinez să utilizeze Twitter, analiza noastră arată că el nu ezită să se folosească de aceasta pentru a-şi răspândi propaganda şi dezinformarea la nivel internaţional", a apreciat un responsabil al ASPI, Fergus Hanson, în nota sa de analiză.

În ceea ce priveşte reţeaua de conturi turce, detectată la începutul lui 2020, ea este consacrată în special promovării preşedintelui Recep Tayyip Erdogan şi partidului puterii, potrivit Twitter. Conturile ruse serveau la rândul lor pentru a promova partidul puterii şi a-i ataca pe detractorii acestuia. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”