UAUU! Fifore, din cauza asta te-a schimbat Dragnea? Dezvăluiri și documente șocante despre MAFIA PSD din Ministerul Apărării!

UAUU! Fifore, din cauza asta te-a schimbat Dragnea? Dezvăluiri și documente șocante despre MAFIA PSD din Ministerul Apărării!

UAUU! Fifore, din cauza asta te-a schimbat Dragnea? Dezvăluiri și documente șocante despre MAFIA PSD din Ministerul Apărării! Compania lui Elliott Broidy susține că Armata României folosește o ”soluție falimentară” de comandă și control care pune în pericol viața militarilor. Circinus s-a retras din procedura de licitație pentru modernizarea sistemelor de comandă lansând acuzații grave.

Compania lui Elliot Broidy lansează acuzații grave la adresa oficialilor din Ministerul Apărării, după ce în urmă cu un an, în iunie 2018, a decis să se retragă din procedura de licitație pentru modernizarea sistemelor de comandă ale Armatei Române, rezultă dintr-o serie de documente obținute de G4Media.ro .

Într-o scrisoare adresată în 6 iunie 2018 fostului ministru al Apărării, Mihai Fifor, oficialii Circinus susțin că sistemul de comandă și control utilizat în prezent de Armată, cunoscut sub numele de BC2A, este o ”soluție falimentară” și că pune în pericol viața militarilor. Circinus este vizată de o anchetă în Statele Unite, iar potrivit presei americane procurorii verifică în ce măsură Broidy a încercat să profite de legăturile sale cu administrația Trump.

Ministerul Apărării nu a răspuns până la ora publicării articolului la întrebările transmise de G4Media.ro. Fostul ministru Fifor nu a fost disponibil pentru comentarii.
”Așa cum numeroase departamente din cadrul ministerului apărării au documentat și numeroși parteneri ai Satelor Unite/ NATO au confirmat, actualul sistem utilizat de România, BC2A, a picat cu ocazia în timpul mai multo r exerciții militare Saber Strike din Polonia”, se arată în scrisoarea semnată de unul dintre directorii Circinus, Alan B. Stone și transmisă acum un an ministrului apărării, dar și Ambasadorului SUA la București, Hans Klemm.

În replică, Ministerul Apărării susține într-un răspuns către Circinus transmis în august 2018 că a optat pentru continuarea soluției C2 (Comandă și Control), dar care a fost îmbunătățită, astfel că riscurile operaționale asupra cărora avertizează oficialii companiei au fost eliminate.

Totuși, un ultim incident a avut loc pe 20 iunie 2019, când militarii ai armatei SUA, care luau parte la un exercițiu NATO de amploare, au intrat cu vehiculele blindate peste culturi agricole în apropiere de Fetești. După incident, ministerul apărării a anunțat o anchetă, iar armata SUA a anunțat că va colabora ”îndeaproape cu autorităţile militare şi civile din România pentru investigarea acestui incident”. Nu este clar în acest moment dacă incidentul are legătură cu sistemul de comunicații utilizat de Armata Română sau din s-a produs din alte motive.

Subiectul pe larg

Compania Circinus, controlată de Elliott Broidy, unul dintre fundraiserii de top din campanie ai președintelui Donald Trump, a semnat la data de 1 februarie 2018 un memorandum cu compania de stat Romarm.

Într-o serie de explicații oferite după semnarea memorandumului, Circinus a admis că scopul memorandumului încheiat este ”dezvoltarea soluțiilor moderne C4I pentru capacitățile militare ale României se adresează chestiunilor cybersecurității, ce țin de câmpul de luptă modern, urmând să interacționeze cu tehnologii moderne, inclusiv recentele achizitii de apărare antirachetă și vehicule blindate, realizate de forțele armate române”.

Pe scurt, Circinus și-a făcut în ultimii doi ani un intens lobby intern și extern pentru implementarea de către armata română a unui sistem mai avansat, care integrează mai multe componente de comunicații: C4I (Command, Control, Communications, Computers and Intelligence). (Detalii aici)

Miza ar fi un contract care depășește 200 de milioane de dolari.

Pe de altă parte, Armata Română utilizează în prezent un sistem mai puțin sofisticat tehnologic, sistemul C2 (Comandă și Control) iar soluția tehnologică este dezvoltată de Interactive Systems, considerat principalul competitor intern al Companiei Circinus.

Interactive Systems & Business Consulting, S.R.L este o companie controlată de Iulian Herșcovici și Radu Lupu (50-50). Compania se prezintă drept furnizor de sisteme de informații și comunicare în domeniul apărării.

Circinus se retrage din cursă acuzând ministerul că a măsluit licitația

Într-o scrisoare semnată de Alan B. Stone, unul dintre directorii Circinus, transmisă în data de 5 iunie 2018 fostului ministru al apărării, Mihai Fifor, compania americană anunță că se retrage din procedura de licitație pentru modernizarea sistemelor Armatei și acuză ministerul pe față că favorizează producătorul român.

 Redăm mai jos un fragment relevant din scrisoare:

”Mulțumim sincer pentru întâlnirea avută azi. Preocuparea dvs pentru soluția C4I este evidentă.

Totuși, procedura de achiziție prezentată azi obligă echipa noastră să lucreze cu o soluție falimentară care nu-și are locul în bătăliile moderne. Așa cum numeroase departamente din cadrul ministerului apărării au documentat și numeroși parteneri ai Satelor Unite/ NATO au confirmat, actualul sistem utilizat de România, BC2A, a picat cu ocazia în timpul mai multo r exerciții militare Saber Strike din Polonia.

Prin procedura propusă azi, impuneți o soluție falimentară utilizată de un batalion românesc deși 11 parteneri NATO, 13 țări și armata Statelor Unite utilizează soluția companiei noastre.

Procedura de achiziție ne forțează să renunțăm la o soluție funcțională pentru o tehnologie falimentară care pune în pericol viețile soldaților. Soluția noastră a inclus mereu intra și inter-operabilitatea cu echipamentele și capabilitățile existente.

Procedura în curs va perpetua riscurile prin care actualul sistem pune în pericol forțele armate române și partenerii SUA și NATO.”

Răspunsul Ministerului Apărării: Riscurile au fost eliminate

Într-un răspuns transmis Circinus în august 2018 și semnat de șeful departamentului armament, Andrei Ignat (între timp schimbat din funcție), se arată negru pe alb că ”intenția Ministerului Apărării Naționale este să păstreze soluția C2 care a fost deja achiziționată și este în prezent utilizată de către forțele terestre”.

”Asigurarea compatibilității cu aplicația C2 este o decizie care aparține beneficiarului, adică conducerii forțelor terestre. Presupun, totuși, că suntenți în temă cu faptul că procesul de actualizare a soluției C2 este deja realizată pentru versiunea 2018, în toate unitățile care utilizează acest software. Versiunea 2018 a softului utilizat în prezent îndeplinește cerințele specifice standarului MIP 3.1 și în consecință acest lucru reprezintă o îmbunătățire semnificativă în termenii interoperabilității cu alte soluții C2 în funcțiune în alte țări NATO. Astfel, riscurile menționate în scrisoare dvs au fost eliminate”, se mai arată în răspunsul transmis de șeful Departamentului Armamente din MapN către Circinus.

Între timp, Andrei Ignat a fost schimbat din funcție. Pe data de 8 iunie 2019, ministrul Apărării, Gabriel Leş, l-a eliberat din funcţie. Potrivit unor surse citate de Digi24.ro, Andrei Ignat era un apropiat al fostului președinte al PSD, Liviu Dragnea, și a fost implicat în blocarea licitației pentru achiziționarea corvetelor.

Circinus revine cu acuzații grave

Într-o noua scrisoare adresată în septembrie 2018 fostului ministru al Apărării, Mihai Fifor, compania Circinus atrage din nou atenția asupra unor riscuri generate de utilizarea sistemului C2 (Command an Control).

Noua scrisoare este semnată de directorul Circinus, Stan Manning și este adresată, pe lângă ministru, și șefului statului major al Armatei, generalului Nicolae Ciucă și Ambasadorului SUA la București, Hans Klemm.

Directorul Circinus susține că că actuala tehnologie utilizată de armata română (BC2A) se confruntă cu trei mari provocări referitoare la securitate, interconectivitate și administrarea rețelei.

În ce privește riscurile funcționale, reprezentantul Circinus afirmă, de pildă, că aplicația BC2A nu dispune de un sistem de mesagerie integrat în sistemul de alertă utilizat de administrator atunci când conexiunea se întrerupe.

Circinus indică apoi o serie de neajunsuri tehnice din care rezultă că tehnologia utilizată este depășită și că prezintă o serie de ”riscuri operaționale”.

”Aceste riscuri afectează drastic flexibilitatea operațională, limitează interoperabilitatea și cresc în mod semnificativ riscurilor de cyber security pe câmpul de luptă și reduc în mod alarmant eficiența”, se mai arată în scrisoarea către ministrul apărării.

”Din toate motivele de mai sus, reiterăm în mod respectuos refuzul nostru de a valida, colabora și lucra cu o soluție falimentară”, încheie Stan Manning scrisoarea către Fifor.

Circinus pledează din nou pentru soluția dezvoltată de companie, C4I, susținând că protejează viața soldaților.

Reprezentanții Circinus susțin că, prin utilizarea C4I, ”noile sisteme de luptă precum sistemul de rachete Patriot, Sistemul de rachete balistice Aegis și vehiculele blindate Piranha precum și alte noi sisteme achiziționate de aramata română vor avea capacitate de opeare, siguranță și sustenabilitate și vor asigura o integrare cu toate forțele românești și ale alilaților (SUA, NATO, alți parteneri)”.

Echipa Circinus este condusă de general-locotenent (în rezervă) Mark Bowman, fost director al biroului de Comandă, Control, Comunicații și Computere din cadrul Pentagonului.

Circinus s-a asociat cu Systematic, o companie daneză care produce sistemul de Comandă și Control pentru armata americană și pentru alte țări.

Compania Circinus este vizată de o anchetă în Statele Unite

The Wall Street Journal a dezvăluit pe 21 iunie că procurorii americani și-au intensificat cercetările în ce-l privește pe fundraiser-ul Elliott Broidy, fiind vizate persoanele care au participat la ceremonia de inaugurare a președintelui Donald Trump.

Potrivit sursei citate, procurorii verifică în ce măsură Broidy a încercat să profite de legăturile sale cu administrația Trump. Publicația americană menționează în context faptul că Broidy a invitat câțiva oficiali din Angola și România la ceremonia de inaugurare din 2017, cu referire directă la Liviu Dragnea, condamnat între timp la închisoare.

La începutul lunii aprilie, procurorii federali din Brooklyn au cerut comitetului de investire al președintelui Trump documente referitoare la potențialii clienți ai lui Broidy și ai companiei sale, inclusiv politicienii străini care au participat la ceremonia de inaugurare la invitația lui Broidy, potrivit unor surse familiare cu subiectul, citate de Wall Street Journal. Compania Circinus furnizează expertiză în domeniul intelligence pentru guverne și alți clienți.

”Broidy a invitat câțiva oficiali din Angola și România la ceremonia de inaugurare din 2017, inclusiv un român care urma să fie judecat pentru corupție câteva săptămâni mai târziu (n.r. este vorba de Liviu Dragnea, fostul lider PSD). Broidy i-a prezentat pe oficialii din Angola mai multor membri ai Congresului în timpul vizitei, care a avut loc imediat după ce guvernul Angolei a acceptat să-i plătească companiei sale 6 milioane de dolari pentru serviciile prestate”, scrie WSJ.





Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...