Uciderea generalului iranian Soleimani a fost arbitrară şi ilegală, consideră o expertă ONU într-un raport

Uciderea generalului iranian Soleimani a fost arbitrară şi ilegală, consideră o expertă ONU într-un raport

Uciderea lui Qassem Soleimani într-un atac cu dronă american la Bagdad în ianuarie a fost arbitrară şi ilegală, dat fiind că Washingtonul nu a demonstrat că generalul iranian reprezenta un pericol imediat, consideră experta ONU în drepturile omului Agnes Callamard, raportor special privind execuţiile extrajudiciare, sumare sau arbitrare, într-un raport trimis marţi presei de către ONU, informează AFP.

Concluzia raportului este că, în 'absenţa unei ameninţări iminente ce ar fi pus în pericol viaţa, modul de a acţiona al Statelor Unite era ilegal' şi contravine Cartei Naţiunilor Unite.

Experta, care este mandatată de Consiliul Drepturilor Omului al ONU, dar nu vorbeşte în numele Naţiunilor Unite, îşi va prezenta raportul joi în faţa Consiliului, din care SUA s-au retras în 2018.

Documentul se referă mai general la utilizarea dronelor în asasinatele ţintite, dar aproape jumătate din raport priveşte asasinarea lui Soleimani.

La 3 ianuarie, SUA l-au ucis într-un atac cu dronă la Bagdad pe Qassem Soleimani, comandantul Forţei Quds a Gardienilor Revoluţiei iraniene şi arhitectul strategiei de influenţă regională a Teheranului. În acelaşi atac a fost ucis şi locotenentul lui Soleimani, irakianul Abu Mehdi al-Muhandis, liderul paramilitarilor pro-Iran din ţara sa.

'În lumina probelor furnizate până în prezent de Statele Unite, luarea la ţintă a generalului Soleimani şi moartea celor care îl însoţeau constituie un asasinat arbitrar de care Statele Unite sunt responsabile în virtutea dreptului internaţional umanitar', afirmă Agnes Callamard în raport.

Justificând ordinul de omorâre a lui Soleimani, preşedintele american Donald Trump a declarat după moartea acestuia că generalul, pe care l-a numit 'teroristul numărul unu' al planetei, pregătea atacuri 'iminente' împotriva unor diplomaţi şi militari americani.

Ca represalii faţă de eliminarea lui Soleimani, Iranul a lansat pe 8 ianuarie tiruri de rachete împotriva unor baze militare irakiene care găzduiau trupe americane, provocând importante pagube materiale, dar nu şi victime, potrivit Washingtonului.

În raportul său, experta franceză respinge argumentul lui Donald Trump, subliniind că SUA nu au demonstrat că generalul 'reprezenta o ameninţare iminentă', că nu puteau aştepta pentru a-l lovi şi că nu erau în măsură să ceară 'permisiunea' de a-l ucide guvernului irakian.

Potrivit expertei, Washingtonul nu a reuşit să demonstreze că asasinarea lui Soleimani era 'necesară'.

'Nu a fost furnizată nicio probă că generalul Soleimani planifica în mod specific un atac iminent împotriva intereselor americane, mai precis în Irak, pentru care o acţiune imediată era necesară şi ar fi fost justificată', se menţionează în raport.

Acesta adaugă că 'nicio probă nu a fost adusă pentru a arăta că Statele Unite nu au avut timp să ceară ajutorul comunităţii internaţionale, inclusiv al Consiliului de Securitate al ONU, pentru a face faţă unor presupuse ameninţări iminente'.

Chiar şi în eventualitatea unui pericol iminent asupra intereselor SUA în Irak, 'nimic nu dovedeşte că Irakul nu era în măsură sau nu dorea să apere forţele americane pe teritoriul său', mai arată experta ONU în raportul său.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Fugarul Rizea îl dă în gât pe Adrian Năstase / Unde au fost dosite tablourile scumpe înainte de percheziți…

2 Un zvon...

3 Banii City Insurance s-au dus în buzunarele cumnatului lui Adrian Năstase?

4 Surpriză totală! Cu cine suntem, genetic, aproape identici

5 Cum funcţionează softul de spionaj Pegasus, cum poţi vedea dacă eşti „pândit” prin telefon