Ucraina - ''un război al informaţiilor'', cu 3000 de jurnalişti în teren (ONG grec)

Ucraina - ''un război al informaţiilor'', cu 3000 de jurnalişti în teren (ONG grec)

Invazia rusă din Ucraina, caracterizată printr-o "importantă concentrare de ziarişti în teren", cu un număr estimat "între 3000 şi 3500", constituie un "război al informaţiilor", relevă marţi o anchetă a ONG-ului grec iMedD, ce are ca scop transparenţa şi independenţa jurnalismului, relatează AFP.

"Platforme, reţele sociale, propagandă, provocare, ştiri false, concurenţă, interdicţii de circulaţie, embargouri (...) reprezintă armele +nucleare+ ale unui război al informaţiilor, nu doar în termeni de manipulare a opiniei publice, dar şi în context de strategii şi tactici ale Estului şi Occidentului în teren", au constatat autorii anchetei.

Deşi "numărul total al jurnaliştilor din Ucraina este greu de stabilit", "potrivit informaţiilor unor colegi (jurnalişti, n.red.AFP) din teren şi informaţiilor primite de la autorităţile ucrainene, numărul reporterilor, cameramanilor şi fotojurnaliştilor, fie şi aproximativ, se ridică între 3000 şi 3500 de persoane", relevă ancheta, care are la bază interviuri cu corespondenţi şi grupuri de media majoritar greceşti din Ucraina.

Numeroase media greceşti au trimis corespondenţi în Ucraina, unde trăieşte o comunitate de origine greacă de peste 150.000 persoane, Atena având legături istorice cu Kievul.

"Invazia rusă din Ucraina constituie primul conflict militar cu o asemenea concentrare de jurnalişti în teren", mulţi dintre aceştia fiind "lipsiţi de experienţă", notează iMedD.

ONG-ul menţionează probleme legate de "înregistrarea incompletă a numărului de jurnalişti din Ucraina" şi "întârzieri în procedurile de acreditare a media şi emitere a documentelor care oferă garanţii de securitate".

Acest lucru constituie "dovada că jurnaliştii îşi exercită meseria în condiţii precare, care pot avea uneori consecinţe fatale", notează organizaţia greacă.

Conform datelor unor organizaţii internaţionale, "patru ziarişti şi un reporter de imagine au murit şi peste 30 au fost răniţi de la începutul invaziei ruse în Ucraina", aminteşte iMedD.

Aceasta a mai amintit că Reporteri fără frontiere, care înregistrează încălcările libertăţii presei din Ucraina, a raportat până acum "cel puţin 20 de atentate împotriva profesioniştilor din media de la începutul ostilităţilor".

Ancheta scoate în evidenţă de asemenea "acoperirea dezechilibrată a părţilor beligerante", date fiind restricţiile şi problemele media din Rusia.

"Potrivit unor surse sigure (...), telespectatorii ruşi sunt informaţi de echipe de televiziune chineze ataşate unităţilor militare ruse", menţionează iMedD.

Creată în 2018 şi finanţată de Fundaţia Stavros Niarchos, armator grec defunct, această organizaţie a susţinut numeroase proiecte de jurnalism de investigaţie şi şi-a asigurat o credibilitate în mediu jurnalistic grec, extrem de fragmentat şi polarizat. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Anumiți „grei” din intelligence beneficiază de o protecție specială, care îi face imuni?

2 Încă o dovadă a „corectitudinii” occidentale... Ți se face scârbă când citești așa ceva...

3 Surprinzătorul nume ales de Polonia pentru avioanele lor F-35 / Imagini în premieră din SUA cu primul F-35 polonez, aproape finalizat

4 Interesante amănunte / Într-o veche mină din Bihor zace cheia care poate salva Europa din dependența de China

5 Degringoladă la Rapid / Săpunaru, monument de nesimțire. „Ori te lași, ori îl dai afară”