Ucraina a arestat în Transnistria un agent rus care încerca să recruteze spioni ucraineni

Ucraina a arestat în Transnistria un agent rus care încerca să recruteze spioni ucraineni

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a arestat un agent al Serviciului Federal de Securitate rus (FSB) care acţiona din Transnistria şi încerca să creeze o reţea de spioni ucraineni, relatează agenţia EFE, preluată de Agerpres.

Transnistria FOTO Jono Photography / Shutterstock

Serviciul ucrainean i-a servit acestuia ca momeală o agentă a sa drept potenţial spion pe care el să o recruteze în sudul Ucrainei. Potrivit scenariului creat de serviciul special ucrainean, agentul rus s-a deplasat la Odesa pentru a recruta respectiva "candidată", susţine SBU într-un comunicat despre această operaţiune.

Oraşul Tiraspol, capitala republicii separatiste Transnistria din Republica Moldova, se află la numai aproximativ 100 de kilometri de oraşul ucrainean Odesa.

Potrivit SBU, acel agent al Moscovei este un cetăţean ucrainean care s-a stabilit la începutul anilor '90 în Republica Moldova, unde a participat atunci de partea separatiştilor pro-ruşi la războiul din Transnistria. El a fost lunetist în trupele separatiştilor şi apoi a devenit comandant al unei unităţi desfăşurate în Transnistria de trupele speciale ale Ministerului de Interne rus cu care a participat la operaţiuni militare în Daghestan şi Cecenia.

În 2014, agentul rus a fost unul dintre instigatorii care au participat alături de pro-ruşi la violenţele de la Odesa. De atunci, el se află în evidenţele de urmărire ale autorităţilor ucrainene, mai afirmă SBU. Prin misiunea care a condus la arestarea sa, agentul încerca să creeze o reţea de spioni care să culeagă informaţii despre obiectivele militare şi mişcările de trupe din sudul Ucrainei.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?