Ucraina a avertizat Marea Britanie că Occidentul e prea fermecat de Putin, dezvăluie corespondența lui Blair

Ucraina a avertizat Marea Britanie că Occidentul e prea fermecat de Putin, dezvăluie corespondența lui Blair

Ucraina a avertizat în urmă cu două decenii că Occidentul are o viziune „prea optimistă” asupra lui Vladimir Putin, dezvăluie documente de arhivă publicate recent, potrivit The Telegraph.

Blair mărturisea că se simte încurajat de atitudinea lui Putin FOTO Getty Images

Documente făcute publice de Arhivele Naționale arată că, în 2002, Leonid Kuchma, președintele de atunci al Ucrainei, l-a rugat pe fostul premier Tony Blair să sprijine aderarea fostului stat sovietic la UE, dar că ambasadorul britanic la Kiev a sugerat că Marea Britanie percepe Ucraina ca nefiind „prea europeană”.

Într-o notă adresată lui Blair, înaintea unei întrevederi pe care acesta urma să o aibă cu Putin, Roger Liddle, consilierul său special pentru afaceri europene, oferă un rezumat al discuțiilor avute cu echipa lui Kuchma: „Ucrainenii se simt deprimați de faptul că cea mai mare parte a Europei și noua administrație americană nu-i iau în seamă. Avem o viziune mult prea roz asupra lui Putin (care, în opinia lor, este un politician puternic, inteligent și prezentabil, dar nu un erou democratic) în timp ce nesocotim Ucraina”.

Documentele dezvăluie, de asemenea, afirmația lui Blair a precum s-a simțit „foarte încurajat” de cooperarea liderului rus cu NATO după 11 septembrie 2001.

Ucraina și-a declarat independența față de Uniunea Sovietică în 1991 și, un deceniu mai târziu, era încă considerată o democrație tânără de către Marea Britanie. Un dosar de 350 de pagini de corespondență a cabinetului britanic cu privire la Ucraina, din perioada 2001-2002, include scrisori care prezintă viziunea fostului premier britanic asupra relației Marii Britanii atât cu Ucraina, cât și cu Rusia.

Sunt convins, în urma propriilor mele contacte cu președintele Putin, că există o dorință reală de a dezvolta un nou parteneriat cu NATO”, îi scria Blair lordului Robertson, pe atunci secretar general al NATO , la 15 noiembrie 2001.

„Sunt foarte încurajat de atitudinea pe care președintele Putin a adoptat-o în ceea ce privește cooperarea cu NATO în lupta împotriva terorismului. Contactele pe care dumneavoastră, eu și alți lideri ai NATO le-am avut cu președintele Putin de la 11 septembrie sugerează că avem acum o oportunitate de a realiza o transformare a securității euro-atlantice”, a adăugat el.

O altă notă internă conține observația că Donald Rumsfeld, pe atunci secretarul american al apărării, a declarat că țara sa „a aplaudat și încurajat dorința Ucrainei de a adera la NATO”, dar opinia Marii Britanii era că Ucraina era „departe de a îndeplini criteriile” candidaților la alianță, deși „nu poate fi exclusă ca un eventual candidat” la aderare.

În februarie 2002, Roland Smith, ambasadorul britanic la Kiev, a dezvăluit, într-o scrisoare trimisă lui Liddle, că este îngrijorat de propunerea ministrului de externe Jack Straw de a acorda Ucrainei, Belarusului și Moldovei un „statut special de vecinătate” în contextul relațiilor cu UE.

„Ar putea suna ca și cum granița estică finală a UE este în sfârșit stabilită, iar statutul de vecinătate este pentru cei care se află de partea greșită", scria Smith.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat