Ucraina a calculat stocul de rachete al Rusiei: Avertismentul lui Zelenski pentru iarna care se apropie

Ucraina a calculat stocul de rachete al Rusiei: Avertismentul lui Zelenski pentru iarna care se apropie

Ucraina trebuie să se pregătească pentru o nouă iarnă cu atacuri aeriene ruseşti asupra infrastructurii energetice, a avertizat duminică seara preşedintele Volodimir Zelenski, care a adresat totodată mulțumiri României.

Bloc de locuințe din Harkov lovit de rachete rusești FOTO Profimedia

„Trebuie să ne pregătim pentru posibilitatea ca inamicul să crească numărul de lovituri cu drone sau rachete asupra infrastructurilor noastre”, a declarat președintele ucrainean în discursul său zilnic.

„Toată atenţia noastră trebuie să se concentreze pe apărare, pe tot ceea ce poate face Ucraina pentru a ne ajuta poporul să treacă peste iarnă”, a adăugat Zelenski.

Anul trecut, bombardarea sistematică de către armata rusă a reţelei energetice a Ucrainei a lăsat zeci de mii de oameni fără căldură sau electricitate pentru perioade lungi de timp.

Ucraina a dat asigurări că îşi consolidează apărarea pentru a proteja infrastructurile cheie.

„Scutul aerian ucrainean este deja mai solid decât anul trecut”, a spus preşedintele Zelenski.

Ucraina a primit sisteme importante de apărare aeriană de la aliaţii săi occidentali, în special Patriot fabricate în Statele Unite, notează AFP, potrivit Agerpres .

Mulțumiri pentru România

În ceea ce privește întărirea apărării aeriene a Ucrainei, Volodimir Zelenski a mulțumit tuturor țărilor care au oferit ajutor în acest sens Ucrainei, enumerând mai multe țări, printre care și România. „Statele Unite, Germania, Franţa, Marea Britanie, Norvegia, Italia, România, Suedia, Olanda, Slovacia, Cehia, Bulgaria, Polonia, statele baltice şi alte ţări”, a menționat șeful statului ucrainean.

Ucraina „are diferite capacităţi, dar, din păcate, nu protejează încă pe deplin întregul teritoriu”, a subliniat președintele ucrainean. „Dar lucrăm pentru a o face şi mai puternică”, a insistat el.

Stocul de rachete al Rusiei

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Ucrainei, Iurii Ihnat, a declarat că Rusia a strâns probabil 800 de rachete ghidate de precizie în ultimele opt luni.

„În urmă cu două luni și jumătate, Direcția Principală de Informații (din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării, HUR, n. red.) ne-a furnizat informații cu privire la 600 de rachete, indicând o capacitate de producție aproximativă de 100 de rachete pe lună”, a spus Ihnat într-o intervenție la RADIO NV.

„Numărul actual este de 800 de rachete și ceva. În ultimele două luni am observat o reducere a intensității de utilizare a rachetelor. În această perioadă au fost desfășurate rachete Kalibr și Iskander-K, dar rachetele Kh-101 și Kh-555 au lipsit în mod semnificativ”, a precizat Ihnat.

Oficialul militar ucrainean a reamintit că Rusia a lansat anul trecut o mie de rachete de croazieră împotriva Ucrainei.

„Anul trecut aveau o cantitate semnificativ mai mare decât acum”, a subliniat el.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat