Ucraina a epuizat proiectilele sovietice în 3 luni, dar aprovizionarea s-a făcut cu muniție din Pakistan, via România și Cipru

Ucraina a epuizat proiectilele sovietice în 3 luni, dar aprovizionarea s-a făcut cu muniție din Pakistan, via România și Cipru

Ucraina și-a epuizat stocul de arme de artilerie din epoca sovietică la trei luni după începutul războiului.

La începutul lunii iunie, la aproximativ trei luni de la începutul războiului, Ucraina își epuizase deja stocul de arme de artilerie din epoca sovietică.

„Acesta este acum un război de artilerie și îl pierdem în acest sens”, a declarat Vadim Skibitsky , adjunct al șefului serviciului de informații militare al Ucrainei, într-un interviu pentru The Guardian.

Raportul de forțe era descurajant: Ucraina avea câte o armă de artilerie la fiecare 10 - 15 rusești, iar apelurile către Occident pentru a le trimite cât mai multă artilerie au devenit mai zgomotoase și mai dese.

Au salvat situația

În timp ce așteptau ca țările occidentale să le trimită ajutor, Kievul a decis să apeleze la un partener neașteptat – Pakistanul.

Astfel, în cursul lunii august, un C-17 Globemaster III al Forțelor Aeriene Regale din Marea Britanie (RAF) a zburat aproape zilnic de la Aeroportul Internațional Cluj din România sau RAF Akrotiri din Cipru la Baza Aeriană Nur Khan din Pakistan.

Survolurile au început la doar câteva zile după ce Marea Britanie a anunțat că va furniza Ucrainei peste 50.000 de obuze de artilerie în stil sovietic.

Pe parcursul a 15 zile, din 6 până în 21 august, C-17 Globemaster III a efectuat un total de 12 zboruri între Pakistan și România, făcându-i pe analiștii militari să creadă că Marea Britanie transporta provizii militare din Pakistan.

Până la sfârșitul lunii august, Pakistanul devenise unul dintre principalii furnizori de obuze de artilerie pentru Ucraina. Într-un videoclip care a devenit viral pe rețelele de socializare, armata ucraineană poate fi văzută despachetând armele fabricate de POF din Pakistan.

Muniția de obuzier HOW HE-D30 de 122 mm de la POF are o rază de acțiune maximă de 15,4 kilometri și o viteză la foc de 690 de metri pe secundă.

Autoritățile pakistaneze și britanice nu au confirmat niciodată aceste afirmații. Un angajat senior POF a declarat pentru The War Zone că „i sa spus să nu răspundă la nicio întrebare legată de această problemă”. Ministerul britanic al Apărării a răspuns la întrebarea că „Regatul Unit rămâne ferm în sprijinul său pentru Ucraina și continuă să lucreze cu o serie de aliați și parteneri pentru a se asigura că Ucraina are ceea ce îi trebuie pentru a se apăra împotriva invaziei brutale a Rusiei”.

Analiştii cred că armele Pakistanului au jucat probabil un rol semnificativ în reducerea decalajului dintre livrarea sistemelor de artilerie occidentale şi încetarea utilizării de către Ucraina a artileriei din epoca sovietică.

Pakistanul și Ucraina sunt legate istoric din punct de vedere militar. Cea mai importantă legătură a acestora este contractul din 1996 pentru 320 de tancuri 320 T-80UD fabricate în Ucraina, care au fost produse de compania ucraineană KMDB (Harkiv Machine Building Design Bureau). Cu toate acestea, aceasta este prima dată când Islamabad furnizează Kievului muniție de artilerie, subliniază Umair Aslam, directorul companiei media pakistaneze Global Defense Insight, pentru The War Zone. SURSA: defenseromania.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…