Ucraina a început să folosească muniții cu dispersie livrate de SUA

Ucraina a început să folosească muniții cu dispersie livrate de SUA

Armata ucraineană a folosit, pentru prima dată, muniții cu dispersie furnizate de Statele Unite, lovind pozițiile fortificate ale invadatorilor ruși din sud-est.

Publicația americană The Washington Post citează mai mulți oficiali de la Kiev care confirmă că Forțele Armate ucrainene au atacat cu muniții cu dispersie pozițiile Federației Ruse.

„Munițiile au fost trase asupra pozițiilor rusești pentru a sparge tranșeele care încetinesc înaintarea forțelor ucrainene”, se arată în relatarea WP.

„Pe lângă pozițiile avansate din sud-estul Ucrainei, se preconizează că munițiile cu dispersie vor fi folosite în apropierea orașului Bahmut controlat de ruși, locul celei mai lungi și sângeroase bătălii din război”, se arată în articolul WP .

Administrația Biden a ezitat luni de zile să trimită muniții cu dispersie, din cauza controverselor privind riscurile pentru populația civilă în urma utilizării acestora.

Oficialii americani au ținut să precizeze că munițiile trimise în Ucraina au cea mai mică rată de eșec de doar 1% - aproximativ una din 100 de submuniții rămân neexplodată.

SUA explică de ce au transferat Ucrainei muniție cu dispersie

Casa Albă a explicat că au luat această decizie în ciuda riscurilor, pentru că fără aceste muniții Ucraina nu va putea desfășura o contraofensivă eficientă. Oficialii americani au explicat că SUA rămânea fără obuze de artilerie pentru a fi transferate la Kiev.

Anterior, într-un interviu publicat pe 18 iulie, comandantul Forțelor Terestre ale Forțelor Armate Ucrainene, general-colonelul Oleksandr Sîrski a declarat că munițiile cu dispersie vor fi gata de utilizare „în câteva zile” , iar jurnaliştii BBC relatau că au văzut obuziere M777 destinate acestui scop în poziţii din jurul localității Bahmut.

La rândul său, generalul Oleksandr Târnavski, comandantul grupării operaționale și strategice a trupelor din Tavria , a spus că astfel de muniții ar putea schimba radical situația de pe câmpul de luptă. Potrivit comandantului celei de-a 57-a brigăzi separate de infanterie motorizată, Oleksandr Bakulin, arată că munițiile cu dispersie sunt necesare pentru a „ provoca pagube maxime infanteriei inamicului”. SURSA: defenseromania.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?