Ucraina a început vânătoarea agenților dubli care au ajutat Rusia să cucerească mai multe orașe la începutul invației

Ucraina a început vânătoarea agenților dubli care au ajutat Rusia să cucerească mai multe orașe la începutul invației

Ucraina intensifică epurarea agenților dubli din serviciul său de spionaj, declarând că trădători de nivel înalt au pus umărul să ajute invazia rusă de anul trecut, ajutând forțele inamice să cucerească orașul Herson din sud și centrala nucleară Cernobîl din nord.

Oficial al SBU reținut pentru scurgeri de informații către Rusia Foto via The Kyiv Independent

Tetiana Sapian, purtătorul de cuvânt al Biroului de Investigații de Stat al Ucrainei, a declarat că agenții de informații FSB din Rusia s-au infiltrat atât în ​​serviciul de securitate SBU al Ucrainei, cât și în guvernul local, subminând Ucraina din interior cu ajutorul oficialilor ucraineni fugari pro-Moscova, care au fugit din țară după revoluția din 2014.

Sapian a sugerat că descoperirile de până acum s-ar putea dovedi a fi doar vârful aisbergului.

„Rețeaua este mult mai largă și ancheta este angajată în aflarea tuturor circumstanțelor și acțiunilor unor persoane individuale care au determinat capturarea rapidă a unei părți din sud de către trupele agresorului de pe teritoriul Crimeei anexate”, a spus ea.

Oleh Kulinici, fost șef al departamentului Crimeea al SBU

Forţele de ordine îl suspectează pe Kulinici că a lucrat ca o cârtiţă a FSB, infiltrându-se la reuniunile de securitate de la cel mai înalt nivel din Ucraina graţie ajutorului primit din partea unor oficiali pro-ruşi fugari şi al unui fost deputat sancţionat de Statele Unite.

"În primele ore ale invaziei, Kulinici a blocat în mod deliberat orice încercare de a informa conducerea cu privire la situaţia reală din regiune (Herson). El nu a luat nicio măsură pentru a proteja suveranitatea Ucrainei. A instruit personalul să părăsească locul de muncă. Mai târziu, a dat arme obişnuite unor persoane care nu aveau nicio legătură cu SBU. Şi-a părăsit postul şi a plecat la Kiev pe 24 februarie", a detaliat Sapian la un briefing de presă.

Kulinici a fost arestat în iulie anul trecut şi a fost acuzat de trădare. Dacă va fi găsit vinovat, el riscă închisoarea pe viaţă. Biroul de Investigaţii şi SBU au publicat interceptări telefonice între Kulinici şi presupusul său colaborator, fostul adjunct al ministrului ucrainean al apărării, Volodimir Sivkovici, care a fugit din Ucraina în Rusia în 2014.

Nu este încă clar cum va pleda.

În ianuarie 2022, SUA au impus sancțiuni asupra lui Sivkovici pentru cooperarea cu o rețea de ofițeri de informații ruși pentru a desfășura operațiuni de influență menite să obțină sprijin pentru preluarea Crimeei în schimbul retragerii forțelor susținute de ruși din regiunea Donbas din estul Ucrainei. La începutul anului 2020, Sivkovici s-a angajat și într-o campanie de dezinformare în timpul alegerilor prezidențiale din SUA din 2020, potrivit Trezoreriei SUA.

„Ferma de cârtițe“ a FSB

Vasil Maliuk, șeful SBU, a declarat că Kulinici a primit ordine de la biroul politic al oficialilor ucraineni fugari la Moscova - „așa-numita fermă de cârtițe din departamentul 5 al FSB” . Maliuk a descris cazul Kulinici drept „auto-curățare” de către SBU și a spus că serviciul de securitate continuă impulsul anti-FSB.

Potrivit Tetianei Sapian, Kulinici a studiat la Academia FSB din Moscova împreună cu Andrii Derkaci, un alt deputat pro-rus fugar sancţionat de SUA pentru cooperarea sa cu FSB şi interferenţa în alegerile americane.

Kulinici ar fi făcut lobby pentru numirea lui Andri Naumov în postul de adjunct al șefului SBU, au spus anchetatorii. Ucraina cere Serbiei să-l extrădeze pe Naumov.

Naumov a părăsit Ucraina cu câteva ore înainte de invazia pe scară largă a rușilor. Acesta ar fi ajutat forțele ruse să pună mâna pe centrala nucleară de la Cernobîl în februarie anul trecut.

„Una dintre principalele îndatoriri ale lui Kulinici a fost să submineze activitatea guvernului central din interior, să o infiltreze cu agenți inamici, să-i dezechilibreze activitatea”, a spus Sapian. Potrivit acesteia, cel puțin din mai 2019, Kulinici a avut acces la secrete de stat de top. El a condus în mod informal departamentul de contrainformații.

The Insider a relatat că Rusia i-a oferit azil lui Naumov în schimbul "mărturiei împotriva lui Zelenski". Naumov este, de asemenea, suspectat de spălare de bani. El neagă acuzaţiile care i se aduc.

Zelenski l-a concediat pe Kulinici în martie anul trecut. Cu toate acestea, site-ul de știri ucrainean RBC a informat că și după aceea Kulinici a fost consilier al fostului șef al Serviciului de Securitate al Ucrainei Ivan Bakanov. SBU a efectuat un control intern asupra lui Bakanov, dar rezultatele sunt secrete, a declarat Artem Dehtiarenko, purtătorul de cuvânt al SBU, la un briefing din 5 aprilie. Iar Sapian a spus că biroul de investigații nu a găsit nimic penal în acțiunile lui Bakanov.

Cu toate acestea, anul trecut, la o zi după arestarea lui Kulinici, Zelenski l-a concediat Bakanov, care era prietenul lui din copilărie. Motivul: prea mulţi colaboratori au fost arestaţi de când serviciul era sub supravegherea sa.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /