Ucraina a raportat că sistemele sale Starlink, pentru conexiune la internet, au încetat să mai funcţioneze în timpul luptelor

Ucraina a raportat că sistemele sale Starlink, pentru conexiune la internet, au încetat să mai funcţioneze în timpul luptelor

Trupele ucrainene au raportat întreruperi ale dispozitivelor lor de comunicaţii Starlink pe linia frontului, ceea ce îngreunează eforturile de eliberare a teritoriului de la forţele ruseşti, potrivit oficialilor şi soldaţilor săi, potrivit Mediafax.

Un oficial guvernamental ucrainean de rang înalt ce are cunoştinţe directe despre această problemă a declarat că unele dintre întreruperi au dus la o pierdere „catastrofală” a comunicaţiilor în ultimele săptămâni. Multe au fost raportate în timp ce soldaţii au pătruns pe linia frontului în teritoriul controlat de Rusia, iar unele în timpul unor bătălii crâncene, a declarat oficialul, vorbind sub protecţia anonimatului, informează Financial Times.

Acestea au fost acute în sud, în jurul regiunilor Herson şi Zaporojie, dar au avut loc, de asemenea, de-a lungul liniei frontului în estul Harkovului, Doneţk şi Luhansk, a spus oficialul.

Un alt oficial de la Kiev a declarat că întreruperile de conexiune au fost generalizate şi au provocat apeluri de panică din partea soldaţilor la liniile de asistenţă telefonică. Ambii oficiali ucraineni au declarat că problemele au apărut atunci când soldaţii au eliberat teritoriul de la Rusia şi au trecut de linia frontului.

Roman Sinicyn, coordonator la Serhiy Prytula Charity, o fundaţie care donează sisteme Starlink forţelor armate ucrainene, a declarat că problema ar putea să apară deoarece SpaceX încearcă să prevină utilizarea abuzivă a acestora de către forţele ruseşti.

Musk a precizat că „doar un mic procent” din terminalele şi serviciile Starlink furnizate Ucrainei au fost achiziţionate, adăugând: „Această operaţiune a costat SpaceX 80 de milioane de dolari & va depăşi 100 de milioane de dolari până la sfârşitul anului”.

Trei soldaţi care operează pe linia frontului au confirmat că sistemele lor Starlink au încetat să mai funcţioneze în timpul luptelor. Mai multe terminale nu au funcţionat în ultimele zile în zonele recent eliberate de lângă Harkov, unde ucrainenii au împins spre est, spre regiunea Luhansk, potrivit unuia dintre soldaţi, care face parte dintr-o unitate de forţe speciale care luptă în zonă.

Mii de terminale Starlink, fabricate de SpaceX, companie deţinută de Elon Musk, au fost donate de companie, achiziţionate de guvernul american sau finanţate prin donaţii pentru a ajuta trupele ucrainene să opereze drone, să primească actualizări vitale de informaţii şi să comunice între ele în zone în care nu există alte reţele sigure.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa o fi?

4 VIDEO București 2024...

5 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...