Ucraina acuză Israelul că are o „poziţie clară prorusă“

Ucraina acuză Israelul că are o „poziţie clară prorusă“

Ambasada Ucrainei în Israel a acuzat duminică această ţară că are o "poziţie clară prorusă" în conflictul declanşat anul trecut prin invazia rusă în Ucraina şi l-a criticat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu pentru refuzul acestuia de a furniza arme Kievului.

Benjamin Netanyahu, premierul Israelului

"În timp ce poporul ucrainean, inclusiv importanta sa comunitate ebraică, este însângerat sub atacul rachetelor ruseşti şi al dronelor iraniene, liderii israelieni (...) consolidează activ relaţiile cu Federaţia Rusă. În realitate, pe teren, aşa-numita "neutralitate" a guvernului israelian este considerată (de către Ucraina n.red) o poziţie clară prorusă", indică un comunicat al misiunii diplomatice ucrainene, scrie Agerpres.

Aceste acuzaţii survin la mai puţin de o săptămână după ce prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a efectuat o vizită în Israel, unde s-a întâlnit cu preşedintele Isaac Herzog şi a abordat chestiuni umanitare.

De când Rusia a pornit campania militară în Ucraina, în februarie 2022, Israelul şi-a exprimat sprijinul faţă de integritatea teritorială a Ucrainei şi a trimis acestei ţări ajutoare umanitare, dar a refuzat să-i furnizeze armament, în pofida cererilor repetate ale preşedintelui Volodimir Zelenski.

Prin acest refuz Israelul caută să evite fricţiunile cu Rusia, de a cărei îngăduinţă are nevoie pentru a putea continua în Siria raidurile aeriene împotriva grupărilor iraniene sau aliate cu Iranul, principalul inamic al Israelului în regiune.

Premierul Benjamin Netanyahu a încercat "să justifice lipsa totală de acţiune a Israelului în oferirea de asistenţă defensivă Ucrainei în ultimul an şi jumătate", acuză mai departe ambasada Ucrainei. "Iniţial, argumentele s-au axat pe relaţiile speciale ale Israelului cu Rusia în Siria şi situaţia fragilă a populaţiei evreieşti în Federaţia Rusă", dar în ultima vreme "au fost introduse supoziţii complet fictive şi speculative" legate de presupusul "transfer de armament occidental de pe câmpul de luptă ucrainean către regimurile sirian şi iranian", continuă ambasada.

Aceasta critică şi deschiderea unui birou al ambasadei ruse la Ierusalim şi susţine că participarea a numeroşi înalţi responsabili israelieni la o recepţie organizată de ambasada rusă în acest oraş constituite un gest de "dispreţ flagrant faţă de limitele morale".

Israelul "a păstrat tăcerea faţă de declaraţiile antisemite frecvente făcute de (preşedintele rus Vladimir) Putin", mai acuză ambasada Ucrainei, după ce liderul de la Kremlin a declarat recent că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski este "o ruşine pentru poporul evreu".

"În timp ce statele democratice impun sancţiuni Rusiei ca ţară teroristă, care comite zilnic crime de război, Israelul nu a impus nicio sancţiune, mai mult, a crescut comerţul bilateral cu regimul sângeros de la Moscova în ultimii doi ani", remarcă ambasada în textul difuzat, îndemnând Israelul "să-şi schimbe poziţia şi să sprijine Ucraina cu mijloace defensive".

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?