Ucraina anunță că va studia planul de pace pregătit de China. „Există un element comun: principiul integrităţii teritoriale”

Ucraina anunță că va studia planul de pace pregătit de China. „Există un element comun: principiul integrităţii teritoriale”

Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba a afirmat că a vorbit cu liderul diplomației chineze Wang Yi despre planul de pace pregătit de China și urmează să-l analizeze în detaliu, precizând că există un „element comun al Ucrainei şi Chinei: principiul integrităţii teritoriale”.

Dmitro Kuleba și ministrul chinez de Externe FOTO Profimedia

Dmitro Kuleba a purtat în timpul Conferinței de Securitate de la München, care a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute, o conversație cu liderul diplomației chineze Wang Yi.

Wang Yi a ajuns marți la Moscova, unde a avut o întâlnire cu liderul Consiliului de Securitate al Federației Ruse Nikolai Patrușev și urmează să se întrevadă miercuri cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, conform Agerpres.

Șeful diplomației chineze „mi-a împărtăşit elemente-cheie ale planului de pace chinez", a declarat ministrul ucrainean de Externe în fața presei la Bruxelles, după o întrunire cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg , și cu liderul diplomației europene Josep Borrell.

Aşteptăm să primim acest text pentru a-l studia în detaliu, pentru că nu putem trage concluzii doar după o prezentare orală. Odată ce vom fi primit documentul, îl vom examina în profunzime şi vom trage propriile noastre concluzii", a precizat Kuleba.

Însă „cred că există un element comun al Ucrainei şi Chinei: principiul integrităţii teritoriale", a mai adăugat șeful diplomației ucrainene . „Nu este doar un element, este o piatră de temelie", a apreciat Kuleba.

Ministerul chinez de Externe a făcut public, marți, noul său concept de securitate globală care indică principiile pe care Beijingul își dorește să le implementeze în relațiile internaționale.

„Suveranitatea şi demnitatea trebuie respectată”

Credem că toate ţările, mici sau mari, puternice sau slabe, bogate sau sărace sunt membre egale ale comunităţii internaţionale. Agenda lor internă nu ar trebui să fie supusă interferenţelor externe, suveranitatea şi demnitatea lor trebuie respectată iar dreptul lor de a alege sisteme sociale de dezvoltare trebuie garantat", se arată în document.

Fragmentul a fost preluat de presa ucraineană: „Autoritățile chineze, în cele din urmă, și-au formulat viziunea asupra politicii internaționale: Rusia ar trebui să returneze Ucrainei toate teritoriile sale ocupate", a scris publicaţia glavcom.ua.

Tot ceea ce China a făcut şi va face în contextul agresiunii ruse contra Ucrainei, dacă lăsăm la o parte retorica politică şi examinăm acţiunile, ar trebui să urmărească apărarea principiului integrităţii teritoriale", a declarat Kuleba.

Dacă o ţară din lume ajută Rusia să distrugă integritatea teritorială a Ucrainei, atunci mesajul este clar: oricine altcineva ar putea să o facă în orice altă situaţie specifică, în lume", a mai adăugat șeful diplomației ucrainene, după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a atenționat luni într-un interviu Beijingul să nu sprijine Moscova în războiul pe care l-a lansat, fiindcă s-ar putea ajunge la un război mondial.

Dar, acesta a menționat planul de pace în zece puncte al lui Volodimir Zelenski . „Noi credem că aceasta este calea de urmat, completă, concisă şi eficace", a menționat Dmitro Kuleba.

În acea formulă de pace anunțată de Zelenski, liderul de la Kiev solicita Rusiei să își retragă armata din toate teritoriile ucrainene, inclusiv din Peninsula Crimeea, și să fie restabilite frontierele de stat ale Ucrainei.

Ministrul chinez de Externe Qin Gang a afirmat marți în cadrul unei conferințe de presă la Beijing că țara sa este „profund preocupată de faptul că conflictul (în Ucraina) se intensifică şi devine chiar incontrolabil".

În plus, Beijingul s-a angajat să publice propunerea sa de „soluționare politică” a acestui conflict săptămâna aceasta.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”