Ucraina anunță eliberarea unor noi teritorii în est și sud

Ucraina anunță eliberarea unor noi teritorii în est și sud

Forțele armate ale Kievului au eliberat săptămâna trecută peste 16 kilometri pătrați în estul şi sudul Ucrainei, a anunțat luni viceministrul Apărării Hanna Maliar, la aproape două luni de la începerea contraofensivei destinate să alunge trupele invadatoare ruse.

FOTO Profimedia

„În decursul săptămânii, în sectorul Bahmut (regiunea Doneţk, est, n. red.), au fost eliberaţi patru kilometri pătrați şi 12 kilometri pătrați în sud”, a declarat Hanna Maliar la televiziunea ucraineană.

Viceministrul ucrainean al Apărării a salutat aceste „succese” în cele două zone în care armata țării sale încearcă de mai multe săptămâni să străpungă apărarea rusă.

De la începutul contraofensivei, în primele zile ale lunii iunie, forţele armate ale Kievului au eliberat 35 de kilometri pătrați în zona Bahmut (est) şi 192,1 kilometri pătrați în sud, a precizat Hanna Maliar.

Invadatorii ruși au „întreprins asalturi vizând să respingă unităţile noastre dincolo de râul Oskil şi au căutat puncte slabe în apărarea noastră” în direcţia Kupiansk (nord-est), a subliniat Haliar într-o evaluare a luptelor de săptămâna trecută.

Pe de altă parte, armata ucraineană a anunțat luni că acțiunile sale ofensive continuă spre Melitopol şi Berdiansk, două oraşe din sud-estul Ucrainei ocupate temporar de Rusia spre care armata ucraineană încearcă să avanseze din două zone din sectorul sudic al frontului. Armata ucraineană a informat totodată despre lupte-cheie la sud de Bahmut.

Vladimir Putin susține, în discursurile sale propagandistice, că ofensiva ucraineană este un „eșec”. De partea cealaltă, Volodimir Zelenski recunoaște „ritmul lent” al contraofensivei, dar apreciază că un astfel de efort de amploare va fi „lung și dificil”.

Zelenski: Se apropie momentul accelerării ofensivei

„Aveam în plan să o începem în primăvară. Dar nu am făcut-o, pentru că, sincer vorbind, nu aveam suficiente muniţii şi armament şi nu aveam suficiente brigăzi antrenate corespunzător cu aceste arme. Mai mult, misiunile de antrenament s-au desfăşurat în afara Ucrainei”, a explicat Zelenski ritmul lent al contraofensivei în cadrul unui interviu difuzat duminică la emisiunea „Fareed Zakaria GPS” de la CNN.

Întrucât contraofensiva a început mai târziu, „aceasta a dat timp Rusiei să mineze pământurile noastre şi să construiască mai multe linii de apărare”, a subliniat președintele ucrainean.

„Din acest motiv, un ritm mai lent al acţiunilor noastre contraofensive. Nu am vrut să ne pierdem oamenii, personalul. Şi militarii noştri nu au vrut să-şi piardă în aceste condiţii echipamentul”, a explicat el.

Într-un discurs susţinut în format de videoconferinţă săptămâna trecută la Aspen Security Forum din SUA, Volodimir Zelenski a declarat că armata ucraineană „se apropie de momentul în care acţiunile sale se pot accelera”, transmite Agerpres , citând AFP.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat