Ucraina ar fi distrus trei dintre sistemele rusești S-400, care valorează 1,5 miliarde de dolari

Ucraina ar fi distrus trei dintre sistemele rusești S-400, care valorează 1,5 miliarde de dolari

Ucraina a distrus în ultima săptămână minimum patru sisteme antiaeriene rusești cu rază lungă de acțiune, vulnerabilizând apărarea aeriană a Rusiei, a anunțat Departamentul britanic al Apărării într-o actualizare a informațiilor, relatează Business Insider .

S-400 a fost fabricat pentru a rivaliza cu sistemul american Patriot. Foto: EPA- EFE (Arhivă)

Printre acestea se numără trei prețioase sisteme S-400 Triumf, care au fost distruse joi, 26 octombrie în regiunea Luhansk, conform presei ruse. În această situație, Rusia va fi nevoită să le înlocuiască din alte zone, slăbind apărarea aeriană în respectivele locuri , conform Ministerului britanic.

Sistemul rusesc S-400 cu rază lungă de acțiune sol-aer este conceput pentru a doborî avioane și rachete de la distanțe și altitudini mari. Acesta dispune de radare, un post de comandă mobil și mai multe platforme de lansare a rachetelor.

Potrivit unor surse ucrainene, apărarea aeriană rusă ar fi suferit pierderi suplimentare în Crimeea.

Conform Ministerului, distrugerea sistemelor în cauză arată faptul că Sistemul Integrat de Apărare Antiaeriană al Rusiei se luptă să facă față armelor moderne de atac.

Moscova declarat de multă vreme că sistemele sale de rachete sol-aer sunt o „componentă cheie" a strategiei sale militare, a precizat Ministerul britanic.

Nu se știe exact ce arme a utilizat Kievul pentru a distruge faimoasele S-400, însă, conform unui canal rusesc de Telegram, ar fi fost puse la treabă sistemele ATACMS .

La jumătatea lunii octombrie, Statele Unite au furnizat Ucrainei în jur de 20 de astfel de arme, iar Kievul a transmis că le-a utilizat pentru prima dată la 17 octombrie, într-un atac spectaculos asupra a două aerodromuri rusești. În urma acestui bombardament, trupele ucrainene ar fi distrus 14 elicoptere.

În Luhansk au fost fotografiate motoarele dezasamblate a două sisteme ATACMS, ceea ce întărește ipoteza potrivit căreia acestea au fost folosite pentru a lovi S-400 ale Rusiei, a relatat Forbes.

Totodată, Kievul dispune și de rachete de croazieră Storm Shadow din Marea Britanie și Franța.

S-400 a fost fabricat pentru a rivaliza cu sistemul american de apărare antiaeriană Patriot, în valoare de 1 miliard de dolari. Mult lăudat ca fiind superior sistemului Patriot din punct de vedere tehnologic, S-400 a fost vândut pentru 500 de milioane de dolari, potrivit rapoartelor.

Decizia Turciei de a achiziționa sisteme S-400 a provocat tensiuni între Washington și Ankara . Washingtonul a cerut în repetate rânduri Ankarei să scape de acest sistem incompatibil cu NATO, însă Ankara a refuzat sub motivul că va dispune de el în mod autonom. Acest lucru făcut ca Washingtonul să suspende participarea Turciei la programul american de luptă F-35 şi să impună sancţiuni ţării.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat