Ucraina ar putea lansa mai multe contraatacuri simultan în cadrul contraofensivei. Care ar fi direcțiile FOTO

Ucraina ar putea lansa mai multe contraatacuri simultan în cadrul contraofensivei. Care ar fi direcțiile FOTO

Într-un punct critic al războiului, Ucraina ar putea face presiuni - sau cel puțin ar da impresia că face presiuni - în mai multe direcții pentru a încerca să-i împingă pe ruși înapoi, relatează The Guardian.

Un obiectiv important poate fi recuperarea centralei de la Zaporojie FOTO PROFIMEDIA

„Marca unei strategii bune este aceea de a crea opțiuni,” spune Ed Arnold, cercetător la grupul de reflecție Rusi.

Întrebarea este: în ce direcție ar putea ataca Ucraina?

Izolarea Crimeei

Cea mai evidentă opțiune este de a lovi în sectorul Zaporojie în sud și sud-vest, spre Melitopol, sau, eventual, spre sud-est, spre Berdiansk. Obiectul este secționarea căilor rutiere de aprovizionare în apropierea coastei; totuși, hărțile fortificațiilor rusești, bazate pe imagini din satelit, arată linii duble și relativ dense de tranșee și poziții care înconjoară orașul-cheie Tokmak.

Scopul ultim este de a face nesustenabilă ocupația Crimeei, ceea ce ar fi realizabil dacă s-ar reuși aruncarea în aer a podul Kerci, care leagă peninsula de Rusia continentală - poate cu ajutorul rachetelor de croazieră cu rază lungă de acțiune Storm Shadow, recent obținute de la Marea Britanie. Sau Ucraina poate lovi centrul logistic cheie din Dzjankoi (Crimeea).Totuși, Ucraina știe că Rusia va lupta din răsputeri pentru Crimeea, chiar și de la distanță, așa că ar putea fi mai avantajos să atace în altă parte.

Ucraina ar putea începe contraofensiva în regiunea Zaporojie FOTO The Guardian

Ucraina ar putea începe contraofensiva în regiunea Zaporojie FOTO The Guardian

Atac peste râul Nipru în partea ocupată a Hersonului

O strategie mai riscantă ar fi încercarea de a lansa o operațiune amfibie peste râul Nipru, într-o zonă în care există mai puține fortificații. În februarie, Marea Britanie și-a extins programul de pregătire la infanteriștii marini și au existat unele rapoarte despre tentative ale acestora stabili capete de pod în insulele din delta Niprului, la vest de Oleșki (regiunea Herson).

Un atac amplu ar reprezenta „risc mare, recompensă mare”, subliniază Arnold, explicând că nu sunt motive pentru care Ucraina ar trebuie să încerce ceva atât de riscant în acest moment. Totodată, nu este clar dacă avansul prin deltă ar fi sigur pentru o forță de atac semnificativă. Zona este una dintre cele mai puțin cunoscute, întrucât au existat puține relatări despre mișcările de aici.

Ucraina ar putea lansa un atac-supriză peste râul Nipru FOTO THE Guardian

Ucraina ar putea lansa un atac-supriză peste râul Nipru FOTO THE Guardian

Atacuri în nordul regiunii Lugansk

O alternativă la un atac menit să izoleze Crimeea ar fi lovituri în nordul regiunii Luganskului , puțin populat, cu scopul de a tăia liniile de aprovizionare rusești care tind să treacă de la nord la sud prin Svatove, înspre Starobilsk și Severodonețk.

Este puțin probabil ca această zonă să fie la fel de bine apărată, iar Ucraina ar putea aspira să realizeze o repetare a ofensivei din septembrie de la Harkov, în care a exploatat o zonă slab apărată a liniilor rusești, forțând o retragere haotică a forțelor Moscovei, care riscau să fie încercuite.

Esențial pentru Ucraina ar fi să obțină un element de surpriză și „să aibă informațiile necesare pentru a identifica un punct slab al Rusiei”, explică Arnold. Un atac în această zonă ar putea funcționa în mod oportunist: pentru că ar forța Moscova să mute unele efective din sud la aproximativ 320 de kilometri în nord-est.

Atacul ar putea fi lansat din nordul regiunii Lugansk spre orașele ocupate din sud FOTO The Guardian

Atacul ar putea fi lansat din nordul regiunii Lugansk spre orașele ocupate din sud FOTO The Guardian

Contraatacuri în jurul Bahmut

În urmă cu șase săptămâni, generalul-colonel Oleksandr Sîrski, comandantul forțelor terestre ale Rusiei, a părut să sugereze că Ucraina ar putea riposta în Bahmut, un oraș din regiunea Donbas lipsit de importanță strategică dar care a devenit scena celor mai aprige lupte de până acum.

La momentul respectiv, ideea părea destul de improbabilă, dar, în cele din urmă, în ultimele zile, Ucraina a lansat câteva contraatacuri limitate la nord de Bahmut și la 14 km în sud-vest. Aceste tatonări sugerează că Ucraina ar putea încerca să încercuiască orașul, amenințând forțele rusești epuizate după ce acestea au cucerit cea mai mare parte a acestuia.

Dezavantajul este că, în pofida victoriei simbolice pe care ar obține Ucraina, zona Donbas este mai puțin semnificativă din punct de vedere strategic. Secționarea liniilor rusești din est nu amenință Crimeea, iar eforturile de a a captura orașele Donețk și Lugansk, ocupate din 2014, ar fi anevoioase, nu în ultimul rând din cauza provocărilor războiului urban.

Kievul ar putea încerca să încercuiască trupele ruse din Bahmut și Soledar FOTO The Guardian

Kievul ar putea încerca să încercuiască trupele ruse din Bahmut și Soledar FOTO The Guardian

Un atac în est ar putea fi de ajutor eventual dacă reușește „să îi blocheze pe ruși în zonă", spune Arnold, ceea ce înseamnă că ar obliga Moscova să aloce trupe pe frontul estic, oferind astfel Ucrainei mai multe oportunități în sud. Atacurile de sondare în Bahmut ar putea fi un preludiu pentru o ofensivă în altă parte.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”