Ucraina are dreptul să se apere chiar și cu atacuri în teritoriul Rusiei, admite șefa diplomației germane

Ucraina are dreptul să se apere chiar și cu atacuri în teritoriul Rusiei, admite șefa diplomației germane

Ministrul german de Externe Annalena Baerbock a apreciat marţi că ucrainenii au dreptul să atace ținte din teritoriul Rusiei.

Annalena Baerbock în timpul unei călătorii la Harkov, în estul Ucrainei FOTO EPA-EFE

Potrivit șefei diplomației germane, ucrainenii au dreptul să se apere în conformitate cu dreptul internațional.

„Rusia a atacat Ucraina, de aceea Ucraina are un drept garantat de Carta Naţiunilor Unite de a-şi apăra ea însăşi ţara şi poporul”, a răspuns Baerbock la o întrebare asupra eventualelor riscuri de escaladare a războiului din Ucraina pe care le-ar reprezenta recentele atacuri cu drone din Rusia.

„Rusia bombardează fără oprire ţinte civile în Ucraina, silozuri de grâne, spitale, biserici. Şi Ucraina se apără în cadrul dreptului internaţional”, a insistat ministrul german în timpul acestei conferinţe de presă alături de omologul său estonian Margus Tsahkna.

„Ucraina urmează dreptul internaţional şi noi trebuie să fim clari asupra acestui subiect: noi nu vorbim doar de a pune capăt războiului, ci şi de a urma apoi planul de pace al preşedintelui (ucrainean Volodimir, n. red.) Zelenski, ceea ce înseamnă a respinge Rusia în Rusia”, a declarat și Margus Tsahkna, potrivit AFP și Agerpres .

„Escaladarea este deja în curs”, a subliniat ministrul estonian, evocând, între altele, deportarea a mii de copii ucraineni în Rusia.

Anterior, ministrul de Externe al Marii Britanii, James Cleverly, a precizat că Ucraina are dreptul să atace ţinte din Rusia pentru autoapărarea sa.

Pe de altă parte, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a reamintit că Washingtonul nu încurajează şi nu autorizează atacurile în interiorul Rusiei, dar este la latitudinea ucrainenilor să decidă cum aleg să se apere de ruși.

Acuzat de atacuri cu drone în teritoriul rus, Kievul nu comentează de regulă acest subiect.

Miercuri, Ministerul rus al Apărării a anunţat din nou doborârea unei drone ucrainene pentru a șasea zi consecutiv.

Loviturile cu drone în interiorul Rusiei s-au înmulţit de când două avioane fără pilot au fost distruse deasupra Kremlinului, la începutul lui mai. Astfel de atacuri au perturbat pentru scurt timp zborurile şi au cauzat în mare parte pagube minore clădirilor, notează Reuters, potrivit Agerpres .

„Războiul soseşte pe teritoriul Rusiei”, a declarat la sfârşitul lui iulie Volodimir Zelenski referitor la atacurile cu drone care s-au înmulțit la Moscova.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

5 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?