Ucraina are probleme care pot duce la „pierderea războiului”. Soldat ucrainean: „Am rămas fără obuze”

Ucraina are probleme care pot duce la „pierderea războiului”. Soldat ucrainean: „Am rămas fără obuze”

Un soldat ucrainean a dezvăluit că a încetat să bombardeze unitățile mici rusești din cauză că brigada sa a rămas fără muniție de artilerie furnizată de SUA, conform The Times of London, citat de Business Insider .

Soldații ucraineni se plâng că nu mai au cu ce trage în forțele ruse FOTO Profimedia

„Sergentul Taras Fizruk” a declarat că nu mai trage atunci când sunt doi sau trei soldați, ci deschide focul doar în situații critice, de exemplu, când sunt zece oameni aproape de infanteria ucraineană.

Soldatul, în vârstă de 31 de ani, a afirmat că el și camarazii săi din Brigada 47 Mecanizată "au avut de zece ori mai multe muniții vara trecută", potrivit sursei citate.

"Proiectilele americane vin în loturi cu greutăți aproape identice, ceea ce face mai ușor să corectezi focul, cu foarte puține lovituri nereușite. Acum avem proiectile din toată lumea de calități diferite, și primim doar 15 pentru trei zile. Săptămâna trecută, am primit un lot plin de obuze care nu și-au lovit țintele", a spus soldatul.

Lipsa de proiectile, a adăugat Fizruk, a împiedicat controlul unității sale asupra flancului nordic al orașului Avdiivka din estul Ucrainei și capacitatea armatei de a trage în trupele rusești.

"Ar trebui să controlăm sectorul nostru de la 4 km distanță, astfel încât să putem omorî câteva sute de soldați ruși înainte să ajungă la infanteria noastră și să avem doar câțiva răniți," a declarat el, adăugând: "Dar fără muniție, nu putem."

SUA și aliații NATO au dificultăți în a ține pasul cu cererile Ucrainei pentru proiectile de artilerie și muniție, din cauză că depozitele de muniție occidentale se epuizează, scrie Business Insider.

Forțele ucrainene au tras aproximativ 7.000 de proiectile și cartușe pe zi, conform datelor furnizate de Ministerul Apărării din Estonia.

Aprovizionarea occidentală se află acum la "fundul sacului", a declarat amiralul Rob Bauer din Țările de Jos, președintele Comitetului Militar al NATO, la o întâlnire a Forumului de Securitate de la Varșovia în octombrie.

"Avem nevoie de volume mari. Economia noastră liberală de tip la timp și cât trebuie, pe care am construit-o împreună în 30 de ani, este bună pentru multe lucruri - dar nu și pentru forțele armate când este în desfășurare un război," a comentat el, conform BBC.

Ajutorul militar pentru Ucraina a scăzut cu 90%

Problema a fost complicată de republicanii americani, care amenință să oprească furnizarea de ajutor crucial Ucrainei , inclusiv de muniție, un element definitoriu în lupta cu Rusia.

Andrii Iermac, șeful biroului prezidențial al Ucrainei, a declarat că întârzierea Congresului în furnizarea de ajutor Ucrainei ar putea "face foarte probabilă imposibilitatea de a continua eliberarea teritoriului și va crea un risc ridicat de pierdere a războiului," conform The New Voice of Ukraine.

Ajutorul recent angajat pentru Ucraina a atins un "nou minim" între august și octombrie, cu o scădere de 90% față de aceeași perioadă din 2022, potrivit unui raport compilat de Institutul Kiel pentru Economia Mondială.

Institutul Kiel, care a monitorizat ajutorul promis și trimis Ucrainei, a anunțat joi că în timp ce noul pachet de ajutor al SUA a fost amânat pentru anul viitor, promisiunea UE de a furniza un milion de proiectile a stagnat.

Războiul Israelului cu Hamas ar putea, de asemenea, să devieze zeci de mii de proiectile de artilerie destinate inițial Ucrainei, a raportat Axios în octombrie.

Cu toate că au tancuri germane Leopard 2 și vehicule de luptă americane Bradley M1, Fizruk a declarat că unitatea sa nu poate sparge liniile defensive rusești fără proiectile de artilerie.

Pentru a compensa deficitul, Fizruk a spus că unitatea sa folosește acum drone neînarmate cu care sperie trupele ruse și strângere fonduri pentru a achiziționa arme.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat