Ucraina așteaptă o invitație de aderare la summitul NATO de la Vilnius

Ucraina așteaptă o invitație de aderare la summitul NATO de la Vilnius

Ucraina vrea să primească o invitaţie pentru a începe procesul de aderare la NATO în cadrul summitului Alianţei Nord-Atlantice din iulie de la Vilnius, a declarat joi un consilier al lui Volodimir Zelenski, potrivit Reuters, preluat de Agerpres.

Ucraina așeaptă un semnal clar din partea NATO FOTO SHUTTERSTOCK

"Această cerere se află în prezent pe masa liderilor ţărilor aliate din NATO. Summitul de la Vilnius ar fi un foarte bun început pentru a răspunde la această cerere. Iar prin răspuns, ne referim la invitaţia de a deveni membru, ceea ce ar reprezenta doar primul pas", a declarat pentru Reuters consilierul diplomatic principal Ihor Jovkva referitor la solicitarea de aderare depusă de Kiev pe 30 septembrie. Summitul NATO este preconizat să se desfășoare între 11 și 12 iulie la Vilnius,

În interviul acordat de la Kiev, consilierul lui Zelenski a declarat că Ucraina a recunoscut că nu poate adera la blocul de 31 de membri în timp ce Rusia duce un război împotriva sa.

'Ceea ce ce cerem este sa începem procedura', a spus el, bătând în masă la un moment dat, pentru a-şi sublinia punctul de vedere.

În spatele uşilor închise, Ucraina a făcut demersuri suplimentare de lobby în vederea unui progres. Kievul consideră că lupta sa împotriva invaziei ruse demonstrează că Ucraina este demnă de a fi admisă în NATO şi a demonstrat deja că este un element-cheie în securitatea transatlantică.

Aliaţii Kievului sunt divizaţi cu privire la rapiditatea cu care Ucraina ar trebui să adere la NATO, iar unele guverne occidentale se tem de orice mişcare care ar putea aduce Alianţa mai aproape de un război cu Rusia.

E posibil ca Zelenski să nu se deplaseze la Vilnius

Unul dintre subiectele în discuţie pentru pregătirea summitului este dacă Zelenski va participa sau nu la reuniune.

Liderul ucrainean a declarat că nu vede "niciun rost" să meargă la summit dacă Kievul nu primeşte un "semnal" la această reuniune. Şeful său de cabinet a declarat săptămâna aceasta că Zelenski va decide în ajunul summitului dacă va participa sau nu.

Absenţa sa ar eclipsa orice demonstraţie de unitate occidentală la summit. Occidentul a oferit cantităţi uriaşe de ajutor militar şi financiar pentru a sprijini Ucraina să reziste invaziei pe scară largă a Rusiei declanşată în februarie 2022.

Dar absenţa ar priva conducerea de la Kiev de comunicarea preţioasă faţa în faţă cu aliaţii cei mai fermi în susţinerea Ucrainei.

Rezultatele finale ale unor summituri majore sunt, în general, rezultatul unor negocieri îndelungate, care adeseori se finalizează cu puţin timp înainte de începerea oficială a reuniunilor.

"Dacă nu va exista niciun rezultat la summitul de la Vilnius, nu există nici motiv şi nici timp pentru a merge acolo", a spus consilierul prezidenţial.

Referitor la participarea lui Zelenski , Jovkva a citat dintr-un discurs rostit de preşedintele Ucrainei zilele trecute în parlamentul de la Kiev, când a subliniat importanţa curajului în lumea de astăzi.

"Preşedintele nu va merge (...) la summit dacă liderii tind sau dau dovadă de lipsă de curaj, în timp ce Ucraina, cu curaj, voinţă, putere şi moralul ridicat luptă împotriva agresiunii ruse", a spus el.

Jovkva a amintit cazurile Finlandei şi Suediei, care şi-au depus anul trecut cererea de aderare. De atunci, Finlanda a devenit membră.

Întrebat cât de aproape este Ucraina de a primi acum o invitaţie , el a spus: "Suntem mai aproape decât eram în urmă cu jumătate de an. Şi încă mai este ceva timp, de fapt mai este încă destul timp".

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?