Ucraina. Ce se întâmplă pe câmpul de luptă? Lupte grele la fluviul Nipru și transferuri de trupe rusești la Bahmut

Ucraina. Ce se întâmplă pe câmpul de luptă? Lupte grele la fluviul Nipru și transferuri de trupe rusești la Bahmut

Forțele ucrainene și cele rusești sunt angajate în lupte grele în apropierea podului Antonivski, care asigură legătura peste fluviul Nipru în apropiere de orașul Herson.

FOTO Pixabay

Informația, difuzată anterior de Ministerul britanic al Apărării, a fost confirmată de purtătoarea de cuvânt a Comandamentului Operațional „Sud” din cadrul armatei ucrainene, Natalia Humeniuk.

Colaboratorul instalat de regimul de la Moscova la conducerea zonei ocupate din regiunea Herson, Vladimir Saldo, a susținut că forțele rusești au distrus un cap de pod stabilit de ucraineni pe malul stâng al Niprului în apropierea podului Antonivski. Partea ucraineană nu confirmă și nici nu infirmă declarația lui Saldo, preferând să păstreze tăcerea asupra operațiunilor militare în desfășurare.

Totuși, Natalia Humeniuk a recunoscut că perimetrul din jurul podului Antonivski este un punct fierbinte în acest moment, cu lupte intense.

Potrivit oficialului ucrainean, operațiunile forțelor armate ale Kievului din zonă sunt complicate de „canalul oarecum deformat” al Niprului după prăbușirea parțială a barajului Kahovka.

Humeniuk anunță pierderi grele pentru ruși doar într-o singură zi, și anume 49 de soldați uciși, 15 vehicule, opt blindate, patru bărci și drone distruse.

Potrivit unui raport al Ministerului britanic al Apărării, ucrainenii au reușit încă din 23 iunie să stabilească un cap de pod pe malul stâng al fluviului Nipru și să transfere trupe acolo. Informația a fost confirmată de bloggeri militari ruși, care au anunțat totodată pierderi grele de partea forțelor armate ale Moscovei.

Între timp, armata rusă se axează pe acțiuni ofensive pe frontul de est, depune eforturi pentru a păstra orașul Bahmut, operează rotații de trupe pe câmpul de luptă și forțează recrutări în teritoriile ocupate în sudul Ucrainei.

Potrivit Statului Major al armatei ucrainene, rușii își concentrează acțiunile ofensive pe direcțiile Lîman, Bahmut și Mariinka. Ucrainenii dau asigurări că rușii nu au înregistrat progrese în niciuna dintre cele trei zone menționate.

În schimb, în regiunile Zaporojie și Herson rușii încearcă să păstreze linia frontului.

Circulă totodată informații că Moscova își transferă unele trupe, în special cele de elită, din sudul Ucrainei și din Lugansk pentru a apăra orașul Bahmut, unde ucrainenii ar fi înaintat încă un kilometru.

Potrivit lui Serhii Cerevatîi, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Operațional „Est”, Bahmut are pentru ruși o valoare mai degrabă simbolică decât strategică.

În același timp, Moscova caută să-și refacă forțele din sudul Ucrainei cu bărbați recrutați cu forța din regiune. Conform Centrului pentru Rezistență Națională din Ucraina, administrația de ocupație din Zaporojie a deschis 44 de ghișee de înrolare forțată a localnicilor în rândurile forțelor armate ale Moscovei. Instituția ucraineană menționează că este vorba de o nouă crimă de război comisă de ruși în regiune, deoarece dreptul internațional interzice recrutarea sau mobilizarea populației din teritoriile ocupate.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat