Ucraina cere UE mai multe arme și oferă la schimb gaze

Ucraina cere UE mai multe arme și oferă la schimb gaze

Prim-ministrul ucrainean Denîs Şmîhal a cerut, luni, Uniunii Europene să furnizeze Kievului mai multe arme și echipament, oferind în schimb ajutor în problema livrărilor de gaz, pentru a reduce dependența față de Rusia a blocului comunitar, relatează Reuters , conform Agerpres .

Ucraina are nevoie de mai multe arme. FOTO EPA-EFE (Arhivă)

Avem nevoie de mai multe arme moderne, precum cele de apărare aeriană, apărare antirachetă şi apărare navală”, a afirmat Şmîhal în faţa ziariștilor, după o întrevedere a Consiliului de Asociere UE-Ucraina, la Bruxelles.

Totodată, premierul ucrainean a mai spus că țara sa are nevoie și de mai multe vehicule blindate, în condițiile în care Rusia nu dă semne că ar vrea să oprească războiul din Ucraina.

Săptămâna trecută, după luni de bombardamente puternice ale artileriei ruse în est, Ucraina a anunțat începerea unei contraofensive.

Prin urmare, Kievul a reluat controlul asupra a două orașe situate în sud și unul în estul Ucrainei, în vreme ce piețele europene s-au redeschis în cădere liberă, după ce Rusia a transmis că principalul gazoduct spre Germania rămâne închis.

Șmîhal a sugerat că Ucraina ar putea furniza gaz Uniunii Europene pentru a ușura criza energetică. „Putem înlocui în mare măsură importurile ruse", a declarat Şmîhal.

Noi avem în rezervele noastre de gaz 30 de miliarde de metri cubi şi putem oferi o parte dintre ele partenerilor noştri europeni, pentru a înlocui Federaţia Rusă pe piaţa instabilă", a mai adăugat premierul ucrainean.

Mai mult decât atât, liderul diplomației UE, Josep Borell, a afirmat că blocul comunitar va sprijini Kievul indiferent de „orice ameninţare, orice şantaj".

„Vom oferi sprijinul nostru politic, financiar, umanitar şi militar atât timp cât va fi nevoie", a declarat Borrell.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”