Ucraina comemorează 90 de ani de la „Holodomor”: Noi promisiuni de sprijin în fața agresiunii ruse

Ucraina comemorează 90 de ani de la „Holodomor”: Noi promisiuni de sprijin în fața agresiunii ruse

Ucraina a primit sâmbătă noi promisiuni de sprijin în faţa Rusiei, cu ocazia comemorării a 90 de ani de la Holodomor, foametea provocată intenţionat de Stalin în anii '30 și calificată drept un genocid.

Candele aprinse la Memorialului Holodomorului FOTO EPA-EFE

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a dat asigurări că poporul său va face faţă atacurilor ruseşti, care provoacă întreruperi masive de electricitate şi de apă în contextul scăderii temperaturilor.

„Ucrainenii au trăit lucruri cu adevărat groaznice. Şi, în ciuda a tot, ei şi-au păstrat capacitatea de a nu se supune şi dragostea pentru libertate. Altădată, ei au vrut să ne distrugă prin foamete, astăzi - prin întuneric şi frig”, a transmis Zelenski prin intermediul unui mesaj video publicat pe Telegram.

„Nu putem fi zdrobiţi”, a dat asigurări el.

Mai mulţi lideri europeni s-au deplasat sâmbătă la Kiev pentru comemorarea Holodomorului, transmite AFP, potrivit Agerpres .

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, și cel al Lituaniei, Ingrida Simonyte, se află în vizită la Kiev pentru discuţii care ar urma să vizeze în special un posibil nou val de migranţi ucraineni în Europa în această iarnă.

Premierul Belgiei, Alexander De Croo, se află la rândul său la Kiev pentru prima sa vizită în Ucraina de la declanșarea invaziei ruse. Conform agenţiei de presă Belga, De Croo s-a deplasat în capitala Ucrainei pentru a anunțat un sprijin financiar suplimentar de 37,4 milioane de euro.

„Am ajuns la Kiev. După bombardamentele violente din ultimele zile, suntem alături de poporul ucrainean. Mai mult ca oricând”, a scris Twitter premierul Belgiei.

Cancelarul german Olaf Scholz a anunţat la rândul său într-un mesaj video un ajutor suplimentar de 10 milioane de euro destinat susținerii exporturilor de cereale ucrainene, afectate de război.

Parlamentul german a decis vineri să definească drept „genocid” Holodomorul, o foamete organizată care a provocat moartea a circa 3,5 milioane de ucraineni în anii 1932 şi 1933 pe fondul colectivizării forțate.

Deloc surprinzător, Rusia a respins această clasificare, susţinând că marea foamete nu a făcut victime doar printre ucraineni, ci şi printre ruşi, kazahi şi alte populaţii din fosta Uniune Sovietică.

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Au dat-o la ziar! / „Nu mai urla când faci sex!” / Anunțul pus pe ușa unui apartament din Turda

2 Ce ne așteaptă după ciclonul polar. Vreme siberiană în România: când se mai anunță căderi masive de zăpadă

3 Victor Pițurcă și șeful Romarm au fost reținuți de DNA

4 „Boris, nu vreau să vă fac rău, dar cu o rachetă ar dura un minut” / Dezvăluiri fără perdea despre Putin făcute de Boris Johnson

5 Voi ce părere aveți? / Text controversat al psihiatrului-vedetă Gabriel Diaconu, care o apără pe doctorița șpăgară de la Suceava