Ucraina: Comitetul Internaţional al Crucii Roşii consideră ''sfâşietoare'' imaginile din oraşul Mariupol

Ucraina: Comitetul Internaţional al Crucii Roşii consideră ''sfâşietoare'' imaginile din oraşul Mariupol

Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) a descris sâmbătă situaţia din oraşul Mariupol ca fiind "sfâşietoare", după ce evacuarea locuitorilor a fost amânată, şi a cerut părţilor implicate în conflict să protejeze civilii din Ucraina, indiferent dacă există sau nu un coridor umanitar, relatează AFP.

"Înţelegem că operaţiunile de evacuare în siguranţă (a locuitorilor) din Mariupol şi Volnovaha nu vor începe astăzi (sâmbătă). Continuăm să dialogăm cu părţile în ceea ce priveşte plecarea în siguranţă a civililor din diferitele oraşe afectate de conflict", a afirmat CICR într-un comunicat.

"Scenele care se desfăşoară astăzi în Mariupol şi în alte oraşe sunt sfâşietoare", a adăugat organizaţia.

Rusia a anunţat sâmbătă dimineaţă că o încetare a focului va intra în vigoare de la ora 07:00 GMT pentru a permite plecarea civililor din Mariupol, oraş cu circa 450.000 de locuitori, şi din Volnovaha, aflat la aproximativ 60 de kilometri spre nord.

Însă evacuarea locuitorilor din Mariupol, port strategic ucrainean încercuit de forţele ruse şi aliaţii lor, a fost amânată din cauza multiplelor încălcări ale armistiţiului de către Rusia, a acuzat sâmbătă primăria oraşului.

"Indiferent dacă vor fi create sau nu coridoare umanitare în zilele următoare, părţile implicate trebuie să continue să protejeze civilii şi infrastructura civilă conform dreptului internaţional umanitar, atât pentru cei care aleg să plece, cât şi pentru cei care aleg să rămână", a subliniat CICR.

În calitate de intermediar neutru şi imparţial, CICR este pregătit să contribuie la facilitarea trecerii în siguranţă a civililor "odată ce părţile au ajuns la un acord şi condiţiile acestuia sunt strict umanitare".AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro