Ucraina construiește fortificații la granița cu Transnistria. Fostul președinte comunist Dodon, „se teme” de un atac din partea Ucrainei

Ucraina construiește fortificații la granița cu Transnistria. Fostul președinte comunist Dodon, „se teme” de un atac din partea Ucrainei

Potrivit reprezentantului Serviciului de Frontieră de Stat Andrey Demchenko, din februarie 2022 se lucrează în apropierea graniței din regiunea Transnistreană.

Militari ucrainieni în tranșee. Foto: Profimedia

În cursul anului, Ucraina și-a consolidat pozițiile la granița din apropierea nerecunoscutei Transnistrii, în special, a desfășurat lucrări de fortificare, pe care le continuă și în prezent, a anunțat marți reprezentantul Serviciului de Frontieră de Stat al Ucrainei Andriy Demcenko. Potrivit acestuia, lucrările în apropierea graniței din regiunea transnistreană sunt în desfășurare din februarie anul trecut. „Forțele de apărare, inclusiv unități ale Serviciului de Frontieră de Stat, au întărit această direcție. Și aceste activități sunt încă în desfășurare, inclusiv nu doar consolidarea pe unități, ci și realizarea tuturor lucrărilor inginerești de fortificare necesare pentru ca forțele de apărare să poată desfășura toate activitățile necesare rămânând în această direcție”, a spus el la postul Rada TV.

Potrivit lui Demchenko, provocări în acest domeniu pot apărea oricând. El a mai amintit că, prin decizie a guvernului ucrainean, toate punctele de control de la granița cu Transnistria au fost închise.

Luni, purtătorul de cuvânt al comandamentului operațional „Sud” al Forțelor Armate ale Ucrainei (AFU) Natalia Gumenyuk a declarat că unități ale trupelor ucrainene sunt concentrate în apropierea graniței cu Transnistria.

Ministerul Apărării rus a acuzat joia trecută Ucraina că plănuieşte să invadeze în viitorul apropiat Transnistria, după o operaţiune sub steag fals, dar Chişinăul a dezminţit imediat această informaţie, potrivit media de peste Prut. Ucraina şi-a intensificat pregătirile pentru invadarea regiunii transnistrene, astfel încât la graniţa sa cu Transnistria se constată acumulări de personal şi de echipament militar, susţinea acelaşi minister într-un al doilea avertisment, dat publicităţii în aceeaşi zi, conform TASS.Deja peste o zi, pe o notă mai dură, Ministerul rus de Externe transmitea Chişinăului, Kievului şi aliaţilor occidentali ai Ucrainei că Moscova va percepe orice acţiuni care ameninţă forţele ruse staţionate în Transnistria drept un atac asupra Rusiei. Ministerul Apărării al Republicii Moldova a denunţat aceste informaţii ca fiind false, destinate să creeze panică şi confuzie în rândul oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului. Autorităţile de la Chişinău au îndemnat cetăţenii la calm şi să se informeze doar din surse oficiale, potrivit Deschide.md.Rusia dispune în Transnistria de un contingent de aproximativ 2.000 de militari: în jur de 500 de militari în cadrul forţei de menţinere a păcii, iar restul de circa 1.500 în Grupul Operaţional al Trupelor Ruse (GOTR), urmaşul al Armatei a 14-a de gardă sovietică.Chişinăul a cerut în mod repetat Moscovei să îşi retragă militarii GOTR din Transnistria. Cât priveşte misiunea de pace din Transnistria, guvernul moldovean a cerut înlocuirea acesteia cu o misiune civilă internaţională.Moscova explică menţinerea militarilor GOTR prin faptul că aceştia asigura paza şi securitatea depozitelor de muniţii de la Cobasna, o localitate situată la aproximativ 200 kilometri de punctul de trecere a frontierei Leuşeni-Albiţa. Potrivit diverselor media de la Chişinău, la Cobasna ar fi stocate aproximativ 20.000 de tone de arme şi muniţii care au ajuns în Transnistria după retragerea trupelor sovietice din Republica Democrată Germană, Cehoslovacia şi alte foste state satelit ale URSS. În realitate, afirmă experţi moldoveni, nu se ştie exact câte tone de muniţii se află la ora actuală în aceste depozite, întrucât Transnistria a fost deseori acuzată că ar vinde ilegal armament, conform media de la Chişinău. Însă pe lângă contingentul de forţe ruse, în Transnistria există şi o aşa-zisă armată transnistreană, pe care Chişinăul o califică drept grupare paramilitară, care include, între altele, o miliţie populară şi o structură de cazaci (Oastea Căzăcească). Dacă ar fi ca Tiraspolul să convoace toate aceste unităţi, numărul total al persoanelor chemate sub arme ar ajunge la 15.000, conform portalului Zona de Securitate.

Totodată, fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, consideră că armata ucraineană poate ataca Transnistria nerecunoscută cu acordul actualului lider al Republicii Moldova, Maia Sandu. El a declarat acest punct de vedere luni la postul naţional de televiziune Prima. "Ar putea ucrainenii să atace Transnistria? Da, ar putea - cu acordul tacit sau deschis al Maiei Sandu", a spus Dodon. El și-a exprimat speranța că șeful Moldovei va fi suficient de înțelept pentru a preveni războiul în țară. „Sper cu adevărat că are inteligența și înțelepciunea să prevină acest lucru, altfel va fi cea mai mare greșeală, iar Maia Sandu va rămâne în istorie drept președintele care a început războiul aici”, a adăugat el. Potrivit lui Dodon, situația actuală cu conflictul din Ucraina este favorabilă rezolvării situației dintre Chișinău și Tiraspol. „Pridnestrovie a devenit mai deschisă, pentru prima dată în ultimii 10-15 ani, pentru prima dată la Tiraspol, a existat un apel oficial de a se așeza la masa negocierilor și de a începe să caute o soluție politică”, a spus Dodon.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

2 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 „Au vrut ca o Ucraină epuizată, dar încă neînvinsă, să fie forțată să se așeze la masa negocierilor cu o Rusie epuizată, dar și neînvinsă”